Турското външно министерство огласи декларация, в която изразява съгласие да

...
Турското външно министерство огласи декларация, в която изразява съгласие да
Коментари Харесай

Турция дава положителен отговор на инициативата на НАТО за диалог с Гърция

Турското външно министерство огласи декларация, в която показва единодушие да стартира договаряния с Гърция за деескалация на напрежението в източното Средиземноморие.

Декларацията бе огласена стремително в отговор на декларираното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Турция и Гърция са се съгласили да стартират механически диалози за основаване на механизми за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие в границите на алианса.

"Бихме желали да напомним още един път, че сме подготвени да водим разговор, само че без предварителни условия, с гръцката страна за намиране на позволение на проблемите, които съществуват в границите на интернационалните права и по обективен метод ", се споделя в декларацията на турското външно министерство, представена от турските медии.

В декларацията се показва, че възможни идни диалози ще се концентрират единствено върху проблемите за деескалацията на напрежението, свързани с договореностите сред военните управляващи на двете страни и към този момент обсъждани на двустранно равнище, а не върху разрешаването на двустранни проблеми сред Турция и Гърция.

Турската страна чака, че Гърция ще поддържа самодейността на Столтенберг.

Междувременно гръцки медии са съобщили, че гръцки дипломатически източници са опровергали известието за идни договаряния сред Гърция и Турция в границите на НАТО за деескалация на напрежението сред тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР