Турското правителство реши да въведе мита за 22 американски продукта,

...
Турското правителство реши да въведе мита за 22 американски продукта,
Коментари Харесай

Турция отвърна - обяви търговска война на САЩ

Турското държавно управление реши да вкара мита за 22 американски продукта, заяви министърът на стопанската система на страната Нихат Зейбекчи.

Така Анкара отвръща на решението на администрацията на Доналд Тръмп да таксува вносната стомана с 25% ставка. Тогава Сара Сандърс, представителят на Белия дом, съобщи, че президентът е убеден, че ще завоюва възможна комерсиална война - вижте във видеото.

Тръмп "върза ръцете " на Китай, наложи мита за 50 милиарда $

Китай отвръща на Съединени американски щати с $50 милиарда мита

Отговорът на света за митата на Тръмп

"Тъй като Съединени американски щати наложи вносни мита, спомагателната тежест на Турция ще бъде към 260 милиона $. За да компенсираме тези загуби, взехме решение на 21 юни да наложим спомагателни мита на обща стойност 300 милиона $ за 22 американски артикули ", съобщи Зейбекчи.

"Ние изнасяме за Съединени американски щати стомана за 1,18 милиарда $, а общият ни импорт от там е 1,3 милиарда. Опитахме се да разгадаем казуса посредством договаряния, само че потребен разговор със Съединените щати по този начин и не се получи. Вашингтон води света към комерсиална война ", сподели министърът.

Той също по този начин сложи под подозрение, че Съединените щати ще "продължат да търгуват със света, когато те самите постановат ограничавания " за участниците в международния пазар.

Тръмп вкара митата върху стоманата и алуминия през март. Редица страни, в това число страните от Европейски Съюз, Канада и Мексико, получиха пролонгация, само че от 1 юни ставките започнаха да работят и за тях.

В отговор Европейски Съюз разгласи 25% вносни мита за редица американски артикули на обща стойност 2,8 милиарда евро. Индия, Мексико и други страни също оповестиха желанието си да отвърнат на удара.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР