Турското правителство най-вероятно ще построи трета атомна електроцентрала в страната

...
Турското правителство най-вероятно ще построи трета атомна електроцентрала в страната
Коментари Харесай

Турция отново планира да изгради атомна централа в европейската си част

Турското държавно управление най-вероятно ще построи трета атомна електроцентрала в страната в региона на Тракия, е декларирал турският министър на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак, оповестява в. " Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

През 2015 година тогавашният министър на енергетиката също позволи опцията за нова централа на към 10 км от България.

Първата фаза на атомната електроцентрала " Аккую " ще бъде пусната в деяние през 2023 година, а местоположението на третата (АЕЦ) е съвсем несъмнено. " Това ще бъде най-вероятно регионът на Тракия, тъй като този регион има високо равнище на ползване на сила, само че продукцията в този регион не е толкоз огромна ", е показал Байрак през вчерашния ден в изявление за турския ефирен канал " Си Ен Ен Тюрк ".

" Ние ще изградим специфични центрове за (производство) на бор отвън проведените промишлени зони. Ние сме определили местоположенията, само че аз няма да ги разглася в този момент. Сътрудничество с индустрията ще бъде приложено на процедура с тези центрове ", е изтъкнал министърът. Той е добавил, че производството на бор и атомната централа ще бъдат в съседство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин участваха посредством видеоконферентна връзка в гала на 3 април, с която бяха положени основите на първата турска АЕЦ в средиземноморския окръг Мерсин.

Освен това Турция е подписала протокол с японското държавно управление за създаване на атомна електроцентрала в окръг Синоп на черноморското крайбрежие.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (379)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР