Турското правителство най-вероятно ще построи трета атомна електроцентрала в страната

Турското правителство най-вероятно ще построи трета атомна електроцентрала в страната ...

Турция отново планира да изгради атомна централа в европейската си част.Турското правителство най-вероятно ще построи трета атомна електроцентрала в страната в района на Тракия, е заявил турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

През 2015 г. тогавашният министър на енергетиката също допусна възможността за нова централа на около 10 км от България.

Първата фаза на атомната електроцентрала "Аккую" ще бъде пусната в действие през 2023 г., а местоположението на третата (АЕЦ) е почти определено. "Това ще бъде най-вероятно районът на Тракия, защото този район има високо ниво на потребление на енергия, но продукцията в този район не е толкова голяма", е посочил Байрак вчера в интервю за турския телевизионен канал "Си Ен Ен Тюрк".

"Ние ще изградим специални центрове за (производство) на бор извън организираните промишлени зони. Ние сме определили местоположенията, но аз няма да ги обявя сега. Сътрудничество с промишлеността ще бъде приложено на практика с тези центрове", е изтъкнал министърът. Той е добавил, че производството на бор и атомната централа ще бъдат в съседство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин участваха чрез видеоконферентна връзка в церемония на 3 април, с която бяха положени основите на първата турска АЕЦ в средиземноморския окръг Мерсин.

Освен това Турция е подписала протокол с японското правителство за изграждане на атомна електроцентрала в окръг Синоп на черноморското крайбрежие.

Всичко, което трябва да знаете за:Турция (379)

Източник: dnevnik.bg