Турското посолство в българската столица София участва в мащабна шпионска

...
Турското посолство в българската столица София участва в мащабна шпионска
Коментари Харесай

Nordic Monitor: Турското посолство в България е участвало в шпионска кампания срещу критици на Ердоган

Турското посолство в българската столица София взе участие в огромна шпионска акция против педагози, публицисти и критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Според формалния документ турското посолство е събирало информация за турски и български жители, за които се счита, че са свързани с придвижването Гюлен/Хизмет, представители на български неправителствени организации, учители и чиновници от локални учебни заведения и публицисти, които са работили за българското издание на ежедневника Zaman, и рапортува на турското външно министерство.
Това разкри официалното съобщение на външното министерство, получено от Интеренет уеб сайтът е обвързван с неправителствената организация " Северна мрежа за мониторинг на научните проучвания " *.

Поверителният документ включваше номерата на турския и българския паспорт на критиците в България. Чуждестранното официално съобщение е подписано от тогавашния началник на отдела Йозгюр Гьокмен, който служи като първи консултант в турското посолство в австрийската столица Виена от януари 2017 година Австрия е измежду тези страни, в които турските държавни сътрудници са се засилили шпионаж на турци и турски организации през последните години. Документът на външното министерство разкрива, че описът за шпионаж е предаден на полицейското ръководство в провинция Ризе на 11 ноември 2016 година от генералната дирекция на министерството по консулските въпроси, с цел да помогне за започване на наказателно гонене по обвинявания в тероризъм, излиза наяве още то обявата.

" Режимът на Ердоган поставя етикет " терористи " на опозиционерите ", разяснява обявата пред БНР журналистът от obzornews.bg. Тайфур Хюсеин, който прибавя, че не е сюрпризиран от разкритието.

Той акцентира изрично, че България е единствената страна от Европейски Съюз, която връща в Турция опозиционери на Ердоган.

" За избрани години става дума за към 90 случая на година ", уточни журналистът и посочи, че това демонстрира тъпчене на доста интернационалните спогодби.

По думите му сега излизат документи, които удостоверяват това, което е било обществена загадка до момента.

" Особено след огромния корупционен скандал през 2013-а година, когато ръководещите в Турция бяха уличени в корупционни практики. Това обърна посоката на страната - започнаха всеобщи чистки в избрани сфери ", споделя още Хюсеин.

Журналистът акцентира, че външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е оповестил при започване на тази година, че част от работата на турските дипломати е да събират сведения за опозиционерите отвън страната.

" Става дума за турски жители, които легално обитават отвън родината си, само че са преследвани от личната си страна ".

По думите на Тайфур Хюсеин след опита за прелом през 2016 година тази наклонност се е засилила още повече. " Много преди 2016-а се говореше за това, какво се случва във външното министерство на Турция, тъй като дипломати от кариерата бяха уволнени, а в следствие - след 2016-а година, уволнени с президентски указ, което значи, че им е наложена обществена изолираност, с цел да не могат да намерят работа в страната ".

Етока какво още се споделя в материала на Nordic Monitor, който досега не е коментиран в България.

След опит за прелом в Турция през юли 2016 година турските посолства и консулства се трансфораха в принадлежности за шпиониране в ръцете на турските ислямистки владетели. Турските дипломатически и консулски представителства по света систематично са шпионирали критици на президента Ердоган, профилирали са техните организации и са изброявали имената им, като че ли са част от терористична организация. Работата като преподавател в учебни заведения, въодушевени от Гюлен, или присъединяване в институции с нестопанска цел, свързани с придвижването в чужбина, се смятат за терористични актове от държавното управление на Ердоган.

Ясно е, че турските дипломатически задачи нарушават вътрешното законодателство на приемащите страни и правилата на интернационалното право, като организират противозаконни акции за събиране на информация и обширни разследващи интервенции. Пратениците на Ердоган се употребиха от привилегиите и имунитета, разказани в интернационалните конвенции, до момента в който систематично шпионираха критици на президента, събираха информация за турци, живеещи в чужбина, и я предаваха в централата. Документът разкрива тайната шпионска активност на българска територия, която е ориентирана към критиците като част от дългата ръка на президента Ердоган.

През февруари външният министър Мевлют Чавушоглу удостовери тайните шпионски интервенции на турски дипломати на непозната земя. Чавушоглу сподели, че турските дипломати, назначени в посолства и консулства, са получили публични инструкции от държавното управление да правят сходни действия в чужбина. „ Ако погледнете определението за посланик, то е ясно.... Събирането на разследваща информация е обвързване на дипломатите “, сподели Чавушоглу пред турски публицисти на 16 февруари 2020 година след конференцията по сигурността в Мюнхен, добавяйки: „ Събирането на разследваща информация и събирането на информация са факт. "

В изявлението си за The Globe and Mail, турският дипломат в Канада Керим Урас също призна, че е шпионирал 15 турско-канадци. „ Всяко посолство ще се концентрира върху заканите, ориентирани към техните страни. Това прави всяко посолство “, сподели той пред The ​​Globe and Mail.

Турският дипломат в Уганда Керем Алп беседва с държавната организация Анадолу през март и удостовери, че турските дипломати събират информация за бизнес активността на критиците на Ердоган, живеещи в чужбина, и профилират своите компании, като че ли са част от терористична организация. Алп разкри също по какъв начин посолството събира информация за медицински личен състав, възпитатели и филантропични доброволци, работещи за угандийски институции.

„ Имаше някои почитатели на FETO, които се бяха пробвали да се скрият в Уганда и работеха в учебни заведения или лечебни заведения. Те се маскират като филантропични служащи “, сподели той пред новинарска организация. FETO е позорен термин, фиктивен от турското държавно управление за означаване на придвижването.

Турското държавно управление също се е възползвало от проердоганските мрежи и организации на турската диаспора. През последните няколко години асоциациите на турската диаспора бяха упрекнати, че работят като дългата ръка на режима на Ердоган в Европа, а някои от тях са сложени под наблюдаване от локалните разследващи организации. След опита за прелом някои европейски страни започнаха следствия против турските имами, свързани с Турската дирекция по религиозните въпроси (Диянет), идеологически и политически държавен уред, претрупан с разпространяването на политическата ислямистка идеология на Ердоган както в страната, по този начин и отвън нея.

[...]

Турският президент се обърна против придвижването Гюлен след огромни следствия за корупция през декември 2013 година, които инкриминираха Ердоган, членовете на фамилията му и неговите бизнес и политически сътрудници. Заповедта да се шпионират хора и организации, свързани с Гюлен, е при започване на 2014 година и доброволците на придвижването са били обект на наказателно гонене по изфабрикувани обвинявания в тероризъм.

Репресиите против придвижването се ускориха след опита за прелом. Оттогава активите и благосъстоянието на обособени лица, корпорации и организации, за които се смяташе, че са свързани с придвижването, бяха маркирани като военна плячка, отворена за обир. Повече от 130 000 държавни чиновници са уволнени от държавното управление без дейно правосъдно или административно следствие, 4560 от които са съдии и прокурори и са сменени от проердогански чиновници.

====

* Ето какво написа в представянето на неправителствената организация: Nordic Research Monitoring Network е организация с нестопанска цел, която има за цел да увеличи осведомеността по отношение на радикалните и насилствени екстремистки трендове в Европа и отвън нея, със характерен фокус върху модели, които могат да нарушат обществения мир, хармонията и интеграцията на общността. Надява се да способства за дебата за това по какъв начин нациите би трябвало да предотвратят и да се борят с радикализацията с тясно съдействие и съдействие сред всички заинтригувани страни на всички равнища на ръководство, в това число общността на Неправителствени организации и гражданското общество.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР