Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили

...
Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили
Коментари Харесай

Турция отвори нови възможности за Путин в Сирия

Турското навлизане в Сирия е опция за Русия да ускори въздействието си в района, откъдето Вашингтон наподобява се отдръпва. Но колкото повече продължава интервенцията, толкоз повече ще порастват и рисковете за дипломацията на Москва, считат източници, близки до Кремъл.

В телефонен диалог с турския президент Тайип Ердоган преди интервенцията против съюзените със Съединени американски щати кюрдски бойци, съветският водач Владимир Путин, съдружник на сирийския президент Башар Асад, ясно е дал да се разбере, че се надява нахлуването да бъде лимитирано по време и мащаб, споделиха източници. " Колкото по-скоро завърши тази конфликтна обстановка, толкоз по-добре за всички ", сподели Андрей Климов, почитан пропутински народен представител от Сената на Русия.

" Наистина се надявам нашите турски сътрудници да създадат всичко допустимо за отбягване на даже и най-малкия късмет за спор на терена със сирийските държавни сили, да не приказваме с съветските бойци ", добави той.
За Русия сегашната конюнктура изисква доста комплицирано балансиране. Тя даде обещание да употребява въздушната си мощност, с цел да помогне на Асад да си върне изгубените през осемгодишната война територии, също така тя неведнъж е подчертавала значимостта на запазването на териториалната целокупност на Сирия.

Но Москва също по този начин работи с Турция и Иран за спокойно споразумяване на сирийския спор, посредством което от една страна, да бъде реформирана сирийската конституция, а от друга, да бъде показано, че Русия може и да бъде миротворец, с изключение на да води война.

Според критици напъните на Москва са бутафория, целяща да донесе подправено политическо съглашение, което да легитимира още веднъж Асад и да притегли средства от Европейски Съюз и Персийския залив за възобновяване на Сирия.
За Москва един триумф на дипломатическото поле

ще бъде венецът на подхванатата през 2015 година намеса

в Сирия, дала ново въздействие на Русия в Близкия изток, върху което Москва желае да надгражда, изключително във време, когато Вашингтон наподобява се дистанцира от района.

По-рано тази седмица президентът Доналд Тръмп изтегли американските елементи от пътя на турската атака и с това си навлече рецензии от представители и на двете партии в Конгреса на Съединени американски щати, които акцентират, че кюрдите са воювали паралелно с американците за разгрома на " Ислямска страна ". Анкара преглежда сирийските кюрдски милиции Сили за отбрана на народа като терористи поради връзките им с бунтовниците в Турция. Ако турската интервенция се проточи прекомерно дълго или стане прекомерно объркана, това може да разстрои дипломатическите старания на Кремъл.

Вчера съветникът в съветското президентство Юрий Ушаков съобщи, че въпреки и Москва да се отнася с схващане към съображенията за сигурност на Анкара, Путин е споделил на Ердоган, че неговите сили би трябвало да работят деликатно. " Смятаме за значимо всички страни да покажат въздържаност и деликатно да преценят практическите си стъпки, с цел да не накърнят взетите за реализиране на политическо споразумяване ограничения ", добави Ушаков. В тази връзка той посочи плануваното за 29 октомври първо съвещание на подкрепяната от Москва сирийска конституционна комисия като нещо, на което не би трябвало да се пречи, и добави, че ще бъде недопустимо за Русия, в случай че при турската атака страдат цивилните.

Руският външен министър Сергей Лавров даде ясно да се разбере, че Москва към този момент се нарежда като медиатор в уреждането на обстановката с най-новия поврат на събитията в дълго проточилия се сирийски спор. Това може

да включва ходатайство в договаряния сред Анкара и Дамаск,

който желае турските сили да изоставен, и сред Дамаск и кюрдите, които желаят да им бъде дадена някаква степен на автономност в границите на Сирия, каквато до момента Асад не демонстрира признаци, че ще им даде.

Лавров съобщи пред кореспонденти, че Москва ще опитва и двете неща и посочи очевидния възторг и от сирийска, и от кюрдска страна във връзка с услугите на Русия. " Ще забележим какво можем да създадем ", сподели съветският министър.

Матийо Булег, откривател от лондонския мозъчен концерн " Чатъм хаус ", съобщи: " Русия е може би единственият състезател на терена, който може да беседва по едно и също време с всички. Било то с Израел или Иран, с кюрдските сили или Турция, или с Асад, или който да било другиго ".

За Путин това би била основна геополитическа победа. " Ако той успее да реши сегашната обстановка, това ще бъде обсъждано като значима политическа победа ", сподели Андрей Кортунов, началник на Руския съвет за интернационалните връзки, изчерпателен център, непосредствен до съветското външно министерство. " Путин

може да каже, че американците са се провалили,

само че ние сме съумели да уредим нещата, което демонстрира, че нашият метод към спора е по-ефективен от този на нашите геополитически съперници ", съобщи той.

Ако Турция ограничи интервенцията си до зона за сигурност, навлизаща най-вече до към 50 км във вътрешността в територията на Сирия, и интервенцията й е бърза, Русия евентуално ще я толерира, сподели Владимир Фролов, почитан някогашен съветски посланик. С оглед на разполагането от Русия в Сирия на съвременни системи за противовъздушна защита и военновъздушната й база там Москва има нужните механически благоприятни условия да спре всякакво турско нахлуване, в случай че изиска, сподели той.

" Ако Ердоган изиска да навлезе още по-навътре в Сирия, което съвсем ще значи да я раздели, Москва ще се опита да попречи на това, като разположи на предна линия съветски наблюдателни постове, разполагащи с съветско прикритие от въздуха ", предвижда Фролов. " Русия управлява небето над Сирия и в този момент самолетите на Турция летят, когато Москва пожелае ", добави той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР