Турското министерство на правосъдието съобщи преди ден, че общите парламентарни

...
Турското министерство на правосъдието съобщи преди ден, че общите парламентарни
Коментари Харесай

Ердоган готов на предсрочни избори заради рейтинг и борба за власт

Турското министерство на правораздаването заяви преди ден, че общите парламентарни и президентски, избори в страната ще се проведат на 18 юни 2023 година Редица дипломати от Европейски Съюз обаче споделиха пред медиите при изискване за анонимност, че съгласно тях датата на гласуването може да бъде изместена за тази есен. Твърди се, че самодейността за по-скорошни избори ще пристигна от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Според изследвания рейтингът му пада и президентът се притеснява, че може да загуби известност до идната година, написа " Независимая газета ".

Ръководителят на турското министерство на правораздаването Бекир Боздаг разгласи идната дата на изборите в изявление за вестник " Миллиет " предишния петък. Освен това той не изключи възможнвостта и правото на Ердоган да бъде избран отново. Така правосъдното министерство отхвърли причините на опозицията. Тя настоя, че Ердоган няма право да се кандидатира за президент, защото към този момент е избиран два пъти подред за държавен глава. Боздаг изясни още, че новият президентски мандат за сегашния водач ще бъде втори, а не трети. Всъщност през 2018 година Турция мина от парламентарна към президентска форма на ръководство. Следователно първият мандат на Ердоган не се брои. С една дума, Министерството на правораздаването за следващ път удостовери реномето си на конструкция, следена от президента.

 Междувременно още в неделя немският Welt am Sonntag, базирайки се на свои източници в Европейската работа за външна активност и измежду дипломати от Европейски Съюз, заяви, че Ердоган се готви за предварителни, най-малко президентски избори. Твърди се, че те ще се състоят тази есен, най-вероятно през ноември. Именно от този избирателен ъгъл източниците на изданието преглеждат последните външнополитически дейности на Ердоган -  намерението му да организира интервенция против кюрдите в Сирия, непримиримостта му в връзките с Гърция и изключително желанието му да стане медиатор сред Русия и Украйна. Нека напомним, че турският водач оказа помощ за организирането на превозването на украинска пшеница от Одеса. Ердоган трансформира Турция в платформа за украинско-руски договаряния. Той също по този начин е подготвен да спомага за среща сред Владимир Путин и Володимир Зеленски. На доктрина всички тези обстоятелства би трябвало да убедят Запада, че Ердоган към този момент е незаместим на интернационалната сцена. Съответно в Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да се задават по-малко въпроси по отношение на идните избори. Информацията на немския вестник незабавно провокира паралели със събитията отпреди четири години. Тогава общите избори в Турция бяха планувани за 2019 година Но през април 2018 година по самодейност на Ердоган гласуването беше отсрочено. Състоя се на 24 юни 2018 година Буквата на закона беше спазена. Моментът на предизборната акция не е ясно избран от турското законодателство. Започва с утвърждението на листата с претенденти. Въпреки това, краткотрайната предизборна акция, както тогава, по този начин и в този момент, сигурно е в полза на управляващите, а не на разпръснатата съпротива, която се нуждае от време, с цел да се споразумее за един единствен претендент - противник на Ердоган.

От 2021 година рейтингите на настоящия президент падат. Умората на турците от дългото ръководство на Ердоган и най-много икономическата обстановка също оказва въздействие. „ Да, рейтингът на президента е по-висок от този на неговата партия. Да, на някои от гласоподавателите може да им направи усещане външнополитическата му интензивност. Турците от учебната пейка поемат страхопочитание пред концепцията за величието на страната. Но дали тази концепция може да надвие стомаха е огромен въпрос “, сподели старши откривателят в института за интернационалните и стопански връзки  Виктор Надеин-Раевски. Според Турския статистически институт на 3 август инфлацията през юли е била 76,9%. Това е най-високата цифра от 1998 година насам, а съгласно редица критици на президента, обстановката в действителност е още по-лоша. Инфлацията в страната стартира да пораства и лирата стартира да пада от есента на 2021 година, когато Ердоган, обратно на препоръките на доста известни икономисти, принуди Централната банка да понижи лихвения % с 14%. Президентът искаше да подтиква икономическия напредък и да избегне зараждаща се застоялост. Обемът на промишленото произвеждане, съгласно Ердоган, в действителност е повишен. А цената за това беше необузданото повишаване и растящата безработица, изключително измежду младежите.

Това, несъмнено, не може да не се отрази на желанията на гласоподавателите. Според множеството социологически изследвания два пъти повече гласоподаватели са подготвени да гласоподават за опозиционните партии, в сравнение с за проправителствените. Вярно, огромен е и процентът на нерешилите. В същото време съгласно социологическо изследване на Metropoll през юни, Ердоган ще загуби на втория тур от който и да е от евентуалните претенденти за президент - кмета на Анкара Мансур Яваш, кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, десния политик, герой против имигрантите Мерал Ашкенер и ръководителят на Републиканската партия, Народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу. Проблемът на опозицията е, че би трябвало да има единствено един претендент на президентските избори. Междувременно шестте водещи опозиционни партии (според постоянната среща на водачите те се назовават ​​„ масата на шестимата “) не са взели решение по този въпрос. За най-силен претендент до момента се счита водачът на най-старата кемалистка партия Кълъчдароглу. Въпреки това никой не анулира упоритостите на други политици. „ Няма претендент, няма предизборна акция. Всяко по-нататъшно закъснение ще бъде от изгода за настоящето държавно управление “, написа Некати Озкан, колумнист на вестник Cumhuriyet. Бързите избори, несъмнено, ще бъдат в полза на Ердоган - неговите съперници, както през 2018 година, може просто да нямат време да провеждат ефикасна предизборна акция.  Ако актуалният президент загуби, несъмнено, връзките сред Турция и Руската федерация ще се трансформират. Никой от опозиционните претенденти няма толкоз дълги и близки връзки с Путин като Ердоган и спечелилият ще бъде ангажиран, най-малко първоначално, с превъзмогване на наследството на своя предходник вкъщи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР