Турският здравен министър заяви, че всички от новите случаи са

...
Турският здравен министър заяви, че всички от новите случаи са
Коментари Харесай

Десетки нови случаи на COVID-19 в Турция, от днес затварят...

Турският здравен министър съобщи, че всички от новите случаи са имали контакти със Съединените щати, Западна Европа или Близкия изток. Трима от диагностицираните с новия рисков вирус са били на религиозно поклонение в Саудитска Арабия.

По думите на Фахреттин Коджа досега няма смъртен случай от заболяването в Турция, само че някои пациенти са със усложнения в дишането. Здравният министър добави, че тест-комплекти ще бъдат изпратени във всички области на страната.

От среднощ в Турция се затварят кина, театри, кафенета, плувни басейни и детски увеселителни площадки като мярка против разпространяването на ковид.

Броят на инфектираните в югоизточната ни съседка досега 18 души, само че има нови доказани случаи, заяви здравният министър на страната Фахреттин Коджа. Той съобщи, че по-късно довечера ще назове точния брой на новите случаи.

До момента имаше 7 случая на хора, инфектирани в европейски страни, 3 – в Съединените щати, а останалите 8 бяха на свързани между тях хора, също заразили се при пътешестване в Европа.

Турският лекарски съюз (Türk Tabipleri Birliği) по-рано съобщи, че броят на случаите на корона-вирус е по-висок от известия от министерството. Сдружението се стимулира с информация, която получава от своите членове.

То прикани за осъществяване на повече проучвания и оповестяване на резултатите от тях пред обществеността. На конференция през вчерашния ден вечерта Фахреттин Коджа дефинира тези изказвания като "необосновани ".

Междувременно Анкара разгласи преустановяване на полетите до нови 6 европейски и близкоизточни страни, в това число Англия. С това общият брой на страните, от и до които са прекъснати полетите от Турция, доближи 20.

Сред тях са Германия, Италия, Испания, Франция. Връщащите се от Европа турски жители ще бъдат сложени под карантина в Истанбул, заяви регионалната администрация на града.

Същевременно Турция инсталира и термокамери на граничните пунктове с България и Гърция. Ограничения бяха въведени при пътувания в кавказките съседи на Турция.

От затварянето на местата за обществени срещи, което влиза в действие от среднощ, са изключени единствено заведенията за хранене и комерсиалните центрове. По-рано обаче от сдружението на комерсиалните центрове оповестиха, че предлагат да се работи с понижено работно време от 12 до 20 часа, а не както нормалното до момента – от 10 до 22 часа.

Временно се прекъсват общите молебствия в джамиите, в това число обедната петъчна молитва, заяви на конференция по-рано в понеделник ръководителят на Управлението по религиозните каузи (Диянет) Али Ербаш. Той обаче добави, че храмовете ще останат отворени за хората, които желаят там да изпълнят молитвените си обязаности.

Преди два дни 10 300 души, завръщащи се от религиозното поклонение умра в Саудитска Арабия, бяха сложени под карантина в 5 студентски общежития в столицата Анкара и в град Коня. Турски медии оповестиха, че някои от изолираните поклонници са изразили неодобрение от изискванията, в които са настанени.

Бяха анулирани и формалните празнувания в град Чанаккале на 18 март по случай борбата при Дарданелите по време на Първата международна война, която има значимо място в турската история, защото тогава е отбит английски десант. Заради обстановката опозиционната Народнорепубликанска партия отсрочи провеждането на 37. си постоянен конгрес.

С към 50% са намалели пътуванията с градския превоз в Истанбул от оповестяването на новината, че в Турция има доказани случаи на болестта. По главните градски булеварди и площади очевидно се движат доста по-малко хора от всекидневно.

Междувременно бяха прекъснати и отпуските на медицинския личен състав в страната.

Източник: bnr.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР