Турският военен контингент в Сирия се окопава съвсем близо до

...
Турският военен контингент в Сирия се окопава съвсем близо до
Коментари Харесай

Турция и Ирак с последни приготовления да смачкат кюрдите в Киркук

Турският боен контингент в Сирия се окопава напълно покрай позициите на кюрдските бойци в региона на град Идлиб, до момента в който на иракска територия държавното управление в Багдад се готви за удар по отрядите пешмерга в богатия на петрол Киркук. И на двете места кюрдите на практика сами отвоюваха територии от „ Ислямска страна ”.
Според Анадолската организация тежка машинизация работи непрекъснато за построяването на отбранителни позиции по линията Идлиб – Арфин. На някои места фортификациите ще са на единствено 3-4 километра от предните постове на Отрядите за национална самоотбрана на сирийските кюрди.

Официално турските военни нахлуха в Сирия, с цел да бъдат гаранти за прекратяването на огъня. Факт е, обаче, че интервенцията стартира след референдума на кюрдите, с който те ясно обявиха, че към този момент не желаят да бъдат най-големия народ в света без лична страна.

Допитването ядоса и Ирак, който би бил мощно пострадал от отделянето на провинциите, които в този момент са под кюрдски надзор. По време на режима на Саддам Хюсеин няколко въстания там бяха потушени с доста кръв, бруталности и дори потребление на бойни отровни субстанции.

Днес иракските държавни елементи се прегрупират в региона на Киркук. Появиха се информации, че в действителност даденият от Багдад ултиматум към кюрдите към този момент е изминал, само че на този стадий няма стартирани нападателни дейности. При всяко състояние 6-те хиляди пешмерга, които изгониха джихадистите от района, отхвърлиха настояването на държавното управление.

Според „ Ройтерс” ирански представител е дошъл за договаряния. Отново на дипломатическия фронт с огромен интерес се очакваше визитата на турския министър председател Бинали Йълдъръм в Багдад. Тя обаче пропадна в последния миг, като това демонстрира, че евентуално към момента не са преодолени изцяло разминаванията в проектите за взаимни дейности против кюрдите.

Ирак, да вземем за пример, желае цялостна обсада на техните територии, прекъсване на износа на нефт, само че и евакуиране на турската войска от Башика. Турция не дава ясни отговори на всички тези въпроси. Петролният е с изключително огромен заряд, тъй като преди време Анкара беше подложена на критика за това, че е допускала незаконен импорт на горива от териториите на „ Ислямска държава” и в този момент още веднъж има изказвания, че авторитетни предприемачи купуват нефтопродукти „ на черно” – само че от кюрдите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР