Турският вицепрезидент Фуат Октай обвини посланиците на десет държави, че

...
Турският вицепрезидент Фуат Октай обвини посланиците на десет държави, че
Коментари Харесай

Турция предупреди посланици на западни държави да не се месят в съдебните ѝ дела

Турският вицепрезидент Фуат Октай упрекна посланиците на 10 страни, че се намесват в правосъдните каузи на Турция, като приканват за освобождението на правозащитника Осман Кавала.

По-рано посолствата на 10 страни - Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и Съединени американски щати - приканиха Турция да освободи Кавала, след което турското външно министерство привика посланиците, заяви Анадолската организация.

" Посланиците на някои страни, които би трябвало да зачитат независимостта на страната, в която работят, както и независимостта на съда, превишиха пълномощията си и приканиха за политическа интервенция в правосъдните каузи. Съдилищата в Турция са самостоятелни и тя е изцяло самостоятелна страна. Тези, които желаят да се намесват в правосъдния развой, могат да продължат да извършват тези си стремежи в личните си страни ", написа Октай в Twitter.
 Турция приготвя закон за надзор на финансираните от чужбина медии Турция приготвя закон за надзор на финансираните от чужбина медии
В Турция скоро може да се появи аналог на статута „ задграничен сътрудник “. Страната приготвя законопроект, съгласно който за тънък...

Осман Кавала е прочут турски деятел за правата на индивида и създател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която, наред с другото, поддържа планове на етнически и религиозни малцинства, постоянно с интернационална устременост, в това число помиряване сред турското и арменското население и спокойно решение на кюрдския въпрос.

През февруари 2020 година турски съд оправдава Кавала по обвиняванията в присъединяване в опит за събаряне на държавното управление по време на митингите в парка " Гези " в Истанбул през 2013 година, само че в същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе упрекнат още веднъж, този път в присъединяване в опита за прелом в Турция през юли 2016 година

Въпреки че десетки хиляди бяха вкарани в пандиза или лишени от работа по съмнителни обвинявания, откакто Ердоган оцеля при опита за прелом през 2016 година, роденият в Париж Кавала е този, чиято орис основава изключително напрежение в разтърсените връзки на Турция със Запада. Съветът на Европа, орган за правата на индивида, към който Турция се причисли през 1950 година, предизвести, че може да стартира първата по рода си процедура за нарушаване против Анкара, в случай че Кавала не бъде освободен до края на месеца, напомня БГНЕС.

Ако бъде приет за отговорен, Кавала може да получи пожизнен затвор без опция за предварително освобождение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР