Турският външен министър ще се срещне с гръцкия премиер и

...
Турският външен министър ще се срещне с гръцкия премиер и
Коментари Харесай

Чавушоглу отива в Атина да договаря среща Ердоган-Мицотакис

Турският външен министър ще се срещне с гръцкия министър председател и с външния министър в понеделник, ден след повишение на напрежението в Атина с мнения по отношение на мюсюлманското малцинство в страната, заяви Агенция Франс Прес.

По-рано Мевлют Чавушоглу съобщи, че задачата на визитата му е да се приготви за двустранна среща сред гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни.

Но в неделя описанието на Чавушоглу на малцинството като " турско " преди визитата на североизточния район покрай турската граница провокира ядосан отговор от гръцкото външно министерство.

" Мюсюлманското малцинство в Тракия се състои от към 120 000 поданици на Гърция ", се споделя в изказване на дипломатическото ведомство на Атина.

" Постоянните опити на Турция да изкриви тази действителност, както и изказванията за незащита на правата на тези жители или за дискриминация, са неоснователни и се отхвърлят напълно ".

Статутът на мюсюлманското малцинство в Гърция е една от няколкото противоречиви точки сред двамата съдружници в НАТО. Отношенията се сринаха и през предходната година по време на срещата за енергийните залежи в източната част на Средиземно море. Гърция също упрекна Турция в организирането на опит за навлизане от хиляди търсещи леговище предходната година. А ходът на Анкара предходната година да трансформира почитаната византийска катедрала „ Света София” от музей в джамия също провокира яд от Атина.

Турция постоянно твърди, че Гърция не съумява да отбрани правата на своето мюсюлманско малцинство, доста от които са от турски генезис и приказват турско.

Чавушоглу беше повдигнал въпроса и пред гръцкия си сътрудник Никос Дендиас по време на разгорещена конференция в Анкара през април.

На собствен ред Дендиас съобщи, че Турция " нарушава " интернационалното право и суверенните права на Гърция, като акцентира, че турските военновъздушни сили са направили стотици противозаконни полети над гръцка земя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР