Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в сряда, че Анкара

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в сряда, че Анкара
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция се надява да постигне споразумения по сделката за зърно

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в сряда, че Анкара разчита на споразумяване на обстановката със зърнената договорка и обновяване на осъществяването й въз основа на споразуменията, реализирани през юли в Истанбул.

„ Надяваме се да реализираме съглашения за обновяване на договорката за зърно “, сподели Чавушоглу, говорейки на конференция в Анкара, оповестяват турски медии.

Според турския министър неотдавна той е разговарял два пъти с съветския си сътрудник Сергей Лавров, като на диалозите Руската федерация е изразила своите условия във връзка с въпросите на сигурността.

" Русия има редица условия във връзка със сигурността след офанзивата против нейните кораби. Беше обявено, че Руската федерация изпрати до Организация на обединените нации в тази връзка. са в листата на глобите, корабите, които транспортират, не могат да влизат в пристанищата, получават нужните услуги заради проблеми със застраховането и финансирането “, сподели Чавушоглу.

 „ Целият свят има потребност от зърно и торове, уповавам се да се откри решение “, сподели турският външен министър.

Президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган организираха телефонни диалози във вторник, по време на които беше разисквана договорката за зърно и бяха обрисувани изискванията за нейното обновяване. Путин обърна внимание на Ердоган, че втората част от пакетните съглашения за деблокиране на износа на съветска селскостопанска продукция и торове за международните пазари не е изпълнена. Президентът на Руската федерация също по този начин съобщи, че за трите месеца на тези съглашения за експорт на украинско зърно задачата за доставка на храни като приоритет на най-нуждаещите се страни не е реализирана.

Министерството на защитата на Русия заяви на 29 октомври, че заради терористичния акт, осъществен от „ киевския режим с присъединяване на английски експерти “ против кораби на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в обезпечаването на сигурността на зърнения кулоар, „ съветските страна стопира присъединяване си в осъществяването на съглашения за експорт на селскостопански артикули от украински пристанища.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР