Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Турция иска

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Турция иска
Коментари Харесай

Чавушоглу: Искаме да купим Ф-35 от САЩ, но има и други алтернативи

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи през днешния ден, че Турция желае да купи изтребители Ф-35 от Съединени американски щати, само че в случай че не може да го направи, ще прегледа други други възможности, оповестява турският ефирен канал НТВ, представен от Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу съобщи това на конференция в Осло след диалози с норвежкия външен министър Ине Ериксен Сьорейде.

Първо ние не сме споделили, че купуваме аероплан от Русия. Ние сме част от програмата за Ф-35. Имаме проблеми със Съединени американски щати поради С-400. Системата за противовъздушна защита е нещо, от което незабавно се нуждаем. Опитахме се да купим от Съединени американски щати и други съдружници от НАТО, само че не можахме, сподели Чавушоглу.

Вашингтон приключи неотдавна турското присъединяване в плана за изтребителите Ф-35 поради покупката от Турция на съветски системи за противовъздушна защита С-400. Турция планираше да купи над 100 изтребителя Ф-35.

Дискусиите за това, че Турция може да прегледа въпрос за покупка на съветски изтребители, се активизираха след визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Москва на 27 август.

На връщане от Москва в отговор на въпроси на публицисти дали съветските изтребители Су-35 и Су-57 са опция на американските Ф-35, Ердоган не е изключил сходна опция.

"Защо не. Не на вятъра дойдохме тук ", сподели Ердоган, който участва на откриването на интернационалния авиокосмически салон МАКС-2019 и прегледа дружно с съветския си сътрудник Владимир Путин най-новия съветски изтребител от пето потомство Су-57.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР