Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Швеция, че Анкара няма

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Швеция, че Анкара няма
Коментари Харесай

Турция се закани да не подкрепи членството на Швеция в НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предизвести Швеция, че Анкара няма да поддържа присъединението й към НАТО, до момента в който не предприеме решителни ограничения за противопоставяне на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична организация в Турция, оповестява TRT .

Изявлението на министъра последва по отношение на митинга в четвъртък на последователи на ПКК в Стокхолм, на който бяха направени обидни изказвания против турския президент Реджеп Тайип Ердоган и негово плашило беше окачено за краката му на дирек пред постройката на кметството.

" ПКК поставя противопехотна мина за участието на Швеция в НАТО. Ако шведското държавно управление не реагира уместно на сходни дейности, няма да дадем отговора, който чака Швеция по въпроса за участието й в НАТО. Това е толкоз намерено и ясно. Швеция би трябвало да направи своя избор ", съобщи Чавушоглу в изявление пред телевизионния канал.

Турският външен министър напомни, че Анкара чака Швеция да извърши подписания с нея меморандум за противопоставяне на терористичните организации, което е изискване за утвърждението на турската страна на кандидатурата й за присъединение към Северноатлантическия алианс. Този документ беше подписан през юни предходната година в коридорите на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Турските управляващи осъдиха митинга на последователите на ПКК в Стокхолм. Посланикът на Швеция в Анкара в четвъртък бе извикан в турското външно министерство, където му бе изразен митинг по мотива. Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп анулира визитата на ръководителя на шведския парламент в Анкара, планувано за 17 януари, по време на което бе планувано да се разиска присъединението на северната страна към НАТО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР