Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече планираното за събота изгаряне

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече планираното за събота изгаряне
Коментари Харесай

Турция възмутена: „Изгарянето на Свещения Коран в Стокхолм е престъпление от омраза“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу назова плануваното за събота изгаряне на Корана покрай турското посолство в Стокхолм " непоносимо и расистко " от страна на шведските управляващи.

„ Това е долно и подло антиислямско деяние. Проявата на ненавист, ксенофобия и расизъм няма нищо общо със свободата на словото! Надявам се, че шведските управляващи ще вземат нужните ограничения. В противоположен случай действието ще има внезапно отрицателна реакция в целия свят “, сподели дипломатът в събота в Анталия. За изказването му заяви ТАСС.

На собствен ред формалният представител на турския президент Ибрахим Калън назова решението на шведските управляващи „ съвременно безчовечие “. „ Изгарянето на Свещения Коран в Стокхолм е закононарушение от ненавист. Категорично осъждаме решението на шведските управляващи да извършат сходно деяние. Ние го считаме за поощряване на ненавист против исляма. Акцията няма нищо общо със свободата на словото, това е съвременно безчовечие “, сподели Калън, представен от НТВ.

Анкара реагира извънредно отрицателно на разрешението на шведските управляващи да проведат акцията с изгаряне на Корана. Турският министър на защитата Хулуси Акар разгласи в събота, че визитата на шведския министър на защитата Пол Йонсон в Анкара, планувано за 27 януари, е анулирано.

Лидерът на Партията на националистическото придвижване (ПНД) Девлет Бахчели съобщи, че при сегашните условия турският парламент няма да утвърди подписания с Швеция меморандум за влизането й в НАТО. Турските управляващи по-рано обявиха, че ще одобрят този документ, в случай че Швеция извърши отговорностите си за противопоставяне на терористичните организации, по-специално Кюрдската работническа партия (ПКК), която е приета за терористична в Анкара.

На 11 януари в Стокхолм се организира протест в поддръжка на ПКК, по време на който бяха отправени обидни реплики към турския водач Реджеп Тайип Ердоган и кукла, наподобяваща на него, беше обесена за краката. Турските управляващи осъдиха това деяние. Шведският дипломат в Анкара е бил викан два пъти в турското външно министерство, където е бил изразен митинг.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР