Турският президент Тайип Ердоган призова Европа да подкрепи работата си

...
Турският президент Тайип Ердоган призова Европа да подкрепи работата си
Коментари Харесай

Ердоган призовава Европа да подкрепи ходовете на Турция в Либия

Турският президент Тайип Ердоган прикани Европа да поддържа работата си в Либия, където оказва военна поддръжка на интернационално приетото държавно управление, в случай че желае да постави завършек на спора там, съобщи " Ройтерс ".

Ердоган направи своите забележки преди срещата на върха в Берлин в неделя, която ще се опита да стабилизира страната.

На срещата Германия и Организацията на обединените народи ще накарат съперничещите либийски лагери, които се бият против столицата Триполи, да се спогодят за помирение и механизъм за наблюдаване като първи стъпки към мира, дипломатите и план на официално съобщение.

Турция поддържа държавното управление на Фаез ал Серадж в Триполи и разказва Халифа Хафтар, който оглавява източната либийска национална войска (LNA), като съзаклятник за прелом.

" Имайки поради, че Европа е по-малко заинтригувана от даване на военна поддръжка на Либия, очевидният избор е да се работи с Турция, която към този момент даде обещание военна помощ ", написа Ердоган.

" Ще обучим либийските сили за сигурност и ще им помогнем в битката с тероризма, трафика на хора и други съществени закани против интернационалната сигурност ", добави той.

Неделната среща на върха ще окаже напън върху Хафтар и LNA да прекратят деветмесечна атака против Триполи след едноседмично мъртвило в борбите. Но той няма да се опита да реализира систематизиране на властта сред двете страни, обявиха дипломати, осведомени с подготовката.

Либия е в ужас след рухването на Муамар Кадафи през 2011 година.

Ердоган съобщи, че в случай че законното държавно управление на Либия падне, ислямистки войнствени групи като Ислямска страна и Ал Кайда, " ще намерят плодородна почва да се върнат на крайници ".

Хафтар е подсилен от бойци от Обединените арабски емирства, Египет, Йордания, судански и чадски бойци и най-скоро съветски наемници. Франция също даде известна поддръжка.

От друга страна, Турция поддържа Серрай, като изпрати войски, с цел да балансира последните облаги от съветските снайперисти. Стотици протурски бойци от войната в Сирия също са дислоцирани, декларират дипломатите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР