Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че търпението

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че търпението
Коментари Харесай

Турция е готова за военна операция в Сирия, заяви Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи във вторник, че търпението на страната му във връзка с напъните на Съединени американски щати за основаване на безвредна зона в Северна Сирия е изчерпано, с което даде да се разбере, че следва турска военна интервенция.
Припомняме, че двамата съдружници в НАТО, Турция и Съединените щати, се споразумяха през август да основат буферна зона, която да държи сирийските кюрдски бойци надалеч от турската граница и да помогне на репатрирането на бежанци. Ердоган неведнъж е заплашвал, че ще стартира едностранна интервенция против подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски Отреди за отбрана на народа (ОЗН), в случай че буферната зона се забави.
" На сегашния стадий нямаме различен избор с изключение на да продължим по личния си път ", сподели Ердоган в излъчена по малкия екран тирада, съобщи БГНЕС. " Пробвахме всевъзможни способи. Бяхме извънредно търпеливи ", съобщи турският водач. " Не можем да си позволим да губим нито един ден ".
ОЗН, които управляват територия източно от Ефрат в Северна Сирия, са основен сътрудник за Вашингтон в битката против групировката „ Ислямска страна “, само че Анкара твърди, че е " терористично " отклонение на кюрдските сепаратисти на личната си територия. Ердоган се надява, че буферната зона ще убие два заека с един изстрел, заявявайки, че коридорът също по този начин ще разреши връщането на до два милиона сирийски бежанци.
" Разбира се, ние сме наясно с икономическите, обществените и културните провокации, резултат от 3,6 милиона бежанци, тъй като сирийската рецесия се проточи ", безапелационен бе Ердоган. Той упрекна западните страни, че съзнателно са отказали да споделят тежестта към бежанците.
Турските военни два пъти са почнали трансгранични интервенции в Сирия против групата ОЗН и „ Ислямска страна “ през 2016 и 2018 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР