Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че е
Коментари Харесай

Ердоган: Искам да върна в релси отношенията с Европа!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи във вторник, че е подготвен " да върне в релси " връзките сред Турция и Европейски Съюз, в които има мощно напрежение по редица въпроси, изключително по отношение на изследванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Скъсвайки с възпламеняващата изразителност, която употребява постоянно по адрес европейските водачи, Ердоган показва тази подготвеност в тирада пред посланиците на страните от Европейски Съюз в Турция, които той одобри в президентския комплекс в Анкара, предава Българска телеграфна агенция.

" Ние сме подготвени да върнем в релси нашите връзки ", съобщи Ердоган и добави, че се надява, че " нашите европейски другари ще покажат същата воля ".

От няколко седмици турските виновни представители ускоряват апелите за разговор с европейците за споразумяване на въпросите, пораждащи напрежение, които с изключение на гръцко-турския морски спор в Източното Средиземноморие, засягат също и ролята на Турция в споровете в Сирия, Либия и напоследък в Нагорни Карабах.

Тази очевидна воля за умиротворяване се демонстрира в миг, когато Анкара се безпокои от допустимо сгъстяване на позицията на Съединени американски щати по отношение на нея с идното встъпване в служба на новата администрация на демократите във Вашингтон и от това да ѝ бъдат наложени по-тежки наказания от Европейски Съюз, които могат в допълнение да отслабят турската стопанска система.

През декември водачите от Европейски Съюз, участващи в среща на върха в Брюксел, взеха решение да глобяват " противозаконните и нападателни " дейности на Турция в Средиземно море против Гърция и Кипър.

Срещата на върха на Европейски Съюз се задоволи с това да одобри самостоятелни наказания, които се планува да бъдат ориентирани против лица, участващи в проучвателните действия, провеждани от Турция в Източното Средиземноморие, пощадявайки на този стадий секторите на активност на турската стопанска система.

Проучванията за находища на газ, провеждани от Турция в морски зони, за които страната има разногласия с Гърция и Кипър, от месеци бяха в центъра на напреженията. Кризата сред Атина и Анкара се ускори с разполагането през август от Турция на кораба за сеизмологични изследвания " Оруч Реис " в противоречивите зони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР