Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че страната му

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че страната му
Коментари Харесай

Ердоган: Турция ще изпрати войски в Либия в отговор на отправено от Триполи искане

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че страната му ще изпрати войски в Либия, откакто Триполи е отправил искане, и че ще показа съответния законопроект в Народното събрание през януари, съобщи Ройтерс.

Преди месец Анкара подписа две обособени съглашения с интернационално приетото либийско държавно управление на премиера Файез ел Сарадж – за военно съдействие и съдействие в региона на сигурността, и за разграничение на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Правителството на националното единодушие на Сарадж от месеци оказва отпор на нахлуване на силите на авторитетния в Източна Либия боен пълководец Халифа Хафтар, които се употребяват с поддръжката на Русия, Египет и Обединените арабски емирства, отбелязва Ройтерс.

След като към този момент ни е отправено искане (от Либия), ще го приемем ", съобщи Ердоган в тирада пред членове на партията си в Анкара.

" Ще внесем законопроекта за изпращане на войски в Либия в дневния ред незабавно щом Народното събрание възобнови работа ", сподели той.
Битката за Източното Средиземноморие: Всички против Ердоган Турският президент влезе в конфликт с всички страни от района поради морските граници, само че този път може да не излезе победител
Към 8-9 януари законопроектът може да бъде признат, добави президентът.

Не е напълно ясно обаче какво тъкмо съответно искане на Либия има поради Ердоган, доколкото вътрешният министър на държавното управление на Сарадж Фатхи Али Башага загатна пред публицисти в Тунис, че към този момент не е отправено публично искане за военна помощ към Турция.

Снимка: EPA

" Ако обстановката ескалира, тогава ние ще имаме право да защитим Триполи и неговите поданици (в този случай) ние ще внесем публична молба до турското държавно управление да ни поддържа военно, с цел да отблъснем призрака на наемническите сили ", сподели през днешния ден Башага.

Турският президент Ердоган посети Тунис в сряда, с цел да разиска там допустимо съдействие за реализиране на помирение в Либия. Днес той съобщи, че Турция и Тунис са се договорили да поддържат Правителството на националното единодушие в Триполи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР