Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще работи

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще работи
Коментари Харесай

Ердоган поиска по-добри отношения с Германия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че ще работи за възстановяване на политическите и икономическите връзки с Германия по време на визитата си в тази страна по-късно този месец, заяви Ройтерс.

Турция желае да усъвършенства неприятните си връзки с Европа във време, когато нейните връзки със Съединени американски щати се утежниха и турската лира стартира внезапно да се обезценява.

Ердоган отпътува за Съединени американски щати, с цел да взе участие в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации и ще се срещне с американски вложители преди да замине за Германия на 27-29 септември.

Нашият предпочитан дневен ред при визитата ми в Германия ще бъде изцяло да оставим обратно интервала, претърпян в последните години в нашите политически връзки, съобщи Ердоган на конференция преди да замине за Съединени американски щати. Става дума също за стъпки, които могат да бъдат подхванати за бъдещо развиване на икономическите ни връзки на взамино преференциална основа, сподели Ердоган.

Отношенията сред Германия и Турция се утежниха след ограниченията на турските управляващи след провалилия се опит за прелом, когато десетки хиляди хора бяха хвърлени в пандиза след 2016 година, в това число немски жители.

Има известно стопляне през последните месеци откакто Турция освободи един германо-турски публицист и разреши на различен немски жител да напусне страната. В Германия живеят към три милиона турци, множеството от които имат двойно поданство. Германски чиновници имат вяра, че нямат различен избор с изключение на да подобрят връзките, без значение от загрижеността за човешките права в Турция.

Германският финансов министър Олаф Шолц съобщи след среща с турския си сътрудник в петък, че Ердоган няма да моли за икономическа помощ, когато се срещне с немския канцлер Ангела Меркел.

Турската лира загуби съвсем 40 % от цената си тази година, а Анкара упрекна Съединени американски щати, че водят икономическа война против нея във връзка със ориста на християнски свещеник, арестуван от Анкара.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР