Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще бъде

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще бъде
Коментари Харесай

Турция не обмисля да затвори отново вратите към Европа, заяви Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че ще бъде хазаин на среща на върха в Истанбул на 17 март с водачите на Франция, Германия и вероятно Англия за разискване на тематиката за мигрантите, откакто Турция стартира да им разрешава да минават към Европа, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Ердоган, който приказва пред кореспонденти в самолета на връщане от посещаване в Брюксел, сподели, че Турция не обмисля да затвори още веднъж вратите към Европа към този момент и че Гърция би трябвало да отвори своите.

По мотив на отношението на Гърция към мигрантите, струпали се на границата й, турският президент съобщи: " Те би трябвало да знаят, че методът им на границата е закононарушение. Ще потърсим сметка за това ", съобщи Анадолската организация.

" Моето предложение към Гърция е: отворете вратите (на границата). Тези хора няма да останат в Гърция, дано да преминат към други страни в Европа ", съобщи той.

Според Ердоган Идлиб, Сирия и мигрантската рецесия съставляват тест за воля и водачество по-скоро за Европейски Съюз в сравнение с за Турция.

" В миг, когато ние, плащайки огромна цена в Идлиб, осигурихме преустановяване на огъня и отбрана за мирните жители, Европейски Съюз също би трябвало да направи това, което му се поставя. Европейските водачи признаха, че Турция извършва отговорностите си и че Европейски Съюз работи постепенно ", сподели още той.

По думите на президента въпреки и краткотрайно, примирието в Сирия, контрактувано в Москва сред Турция и Русия предходната седмица, работи добре. " Вече минаха четири дни. Надявам се да продължи по този начин и да премине в трайно помирение ", сподели Ердоган.

По-рано Ердоган се срещна с ръководителите на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, и на Европейския съвет, Шарл Мишел.

Ердоган напусна срещите в Брюксел без общо изказване и взаимна конференция, както беше планувано.

" Събитията на гръцко-турската граница ясно приказват за политически стимулиран напън върху външната граница на Европейски Съюз ", съобщи Фон дер Лайен преди диалозите с турския президент. " Намирането на решение на тази обстановка ще изисква понижаване на натиска върху границата ", добави тя.

Фон дер Лайен означи, че в идващите дни и седмици цялостният текст на съглашението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи Европейски Съюз и Турция имат общо виждане за събитията до момента, само че се разминават в тяхното пояснение.

Турция подслонява към 3.6 милиона бежанци от Сирия и ограничи миграцията към Европа по силата на съглашение с блока от 2016 година в подмяна на милиарди евро. Анкара обаче упреква Европейски Съюз, че поддръжката му е незадоволителна (повече четете тук).

В изявление за държавната осведомителна организация " Анадолу " външният министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че съглашението сред Турция и Европейски Съюз би трябвало да бъде обновено, взимайки поради събитията в Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР