Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че подкрепяните от

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че подкрепяните от
Коментари Харесай

Ердоган заяви, че Африн е под пълен контрол

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че подкрепяните от Анкара сирийски бойци са открили „ цялостен “ надзор над центъра на сирийския град Африн , крайната цел на съвсем двумесечно нахлуване против сирийските кюрдски милиции, съобщи АП.

Ердоган сподели, че турското знаме и знамето на сирийската съпротива се развяват над града , следен до момента от кюрдските милиции, известни като Сили за отбрана на народа.

„ Много от терористите към този момент бягат “ , съобщи Ердоган.

Той съпостави завземането на Африн с епичните боеве за Чанаккале през 1915 година, когато турската войска реализира победа против обединените сили на Англия и съдружниците, считана за възобновление на турската нация.

„ На 58-ия ден от започването на интервенция „ Маслинова клонка “ завзехме Африн от терористите. Победата, която постигнахме в този момент на нашите граници, освобождавайки Африн от терористите, има същото значение като успеха, която постигнахме преди 103 години край Чанаккале . Турското знаме свободно се развява там “, съобщи турският президент.

Турската войска заяви, че нейните сили в този момент ревизират града за мини и експлозиви. Армията разгласява и видеоматериал, показващ боец, който държи турското знаме, и мъж, развяващ флага на сирийската съпротива на балкона на постройката на градската администрация, а на улицата е спрян танк.

--> Кюрдската представителка Хадия Юсеф обаче съобщи за АП, че Силите за отбрана на народа не са избягали от града, само че изтеглят цивилни поради „ кланетата “ . Тя сподели, че сраженията в града още не престават .

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдаване на човешките права също заяви, че турската войска и съюзените с нея сирийски бунтовници са завзели половината от града и още не престават яростни престрелки .

Турция счита кюрдските сили в Африн за терористи поради връзките им с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Силите за отбрана на народа бяха основен съдружник на Съединени американски щати в битката против групировката „ Ислямска страна “ и завзеха огромни територии в северната и източната част на Сирия благодарение на въздушните удари на обединението.
Ердоган обаче неведнъж декларира, че Турция, която е съюзничка в НАТО, няма да разреши „ терористичен кулоар “ около своите граници.

Така на 20 януари Анкара предприе интервенция „ Маслинова клонка “ против Африн и неговите покрайнини. Според Сирийския център за наблюдаване на човешките права близо 200 хиляди души са избягали от региона през последните дни, а турски самолети са обстрелвали болница в Африн в петък, като са умъртвили десетки хора. Турската войска отхвърля обвиняванията.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг съобщи, че интервенцията „ Маслинова клонка “ не е завършила . „ Тя ще приключи, когато в Африн настъпи мир и жителите стартират да живеят умерено и без боязън от терора “, сподели Боздаг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР