Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че реализирането на независима

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че реализирането на независима
Коментари Харесай

Ердоган: Реализирането на независима палестинска държава не може да се отлага

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че реализирането на самостоятелна и географски интегрирана палестинска страна, учредена на границите от 1967 година, със столица Източен Йерусалим, не може да се отсрочва повече, съобщи Анадолската организация.


" Трайният мир в Близкия изток е вероятен единствено посредством дефинитивно споразумяване на палестинско-израелския спор ", съобщи Ердоган на церемонията по откриването на сирийската православна черква " Мор Ефрем " в Йешилкьой в европейската част на Истанбул. Това е първата по рода си черква, издигната в епохата на Турската република.

Турският президент съобщи, че страната му е подготвена да даде своя принос за прекъсване на израелско-палестинския спор и за понижаване на напрежението, което ескалира на 7 октомври.

" Палестинският въпрос стои като съществена причина за проблемите в нашия район. Нашият район ще продължи да жадува за мир, до момента в който не бъде реализирано заслужено решение ", добави турският президент.

Ердоган също по този начин акцентира, че би трябвало да се заобикалят всевъзможни стъпки, които ще доведат до ескалация на напрежението в района, " ще доведат до повече кръвопролития и ще задълбочат проблемите ".

Турция също по този начин ускорява и продължава дипломатическите си старания за възобновяване на мира, добави той.

Палестинската формация Хамас стартира интервенция " Наводнение в Ал-Акса ", като съобщи, че невижданата офанзива е в отговор на щурма на джамията Ал-Акса и увеличеното принуждение от страна на заселниците. Тя съобщи, че е изстреляла ракети и е завладяла доста израелци.

В отговор израелската войска стартира интервенция " Железни мечове " против Хамас, като нанесе въздушни удари по линията Газа.

Сраженията продължиха втори ден на 8 октомври и Израел разгласи военно състояние.

Коментирайки Афганистан, който беше обиден от смъртоносно земетресение, Ердоган прикани интернационалната общественост да помогне на разкъсваната от война страна, като съобщи, че Анкара поддържа Кабул.

" Пожелавам милостта на Аллах за нашите братя и сестри, които изгубиха живота си в резултат на земетресението в Афганистан, и искам бързо възобновяване на ранените ", сподели той.

Според формален представител броят на жертвите на мощното земетресение, което удари северозападната част на Афганистан, е надхвърлил 2500 души./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР