Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му все

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му все
Коментари Харесай

Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че държавното управление му към момента има намерение да организира избори месец по-рано от плануваното макар опустошителните земетресенията предишния месец, оповестява " Франс прес ".

В послание към депутатите от своята ръководеща партия, Ердоган укори критиците на дейностите на държавното управление за справяне с последствията от бедствието и акцентира, че хората ще отговорят на тези критици на 14 май - датата на изборите , която ръководещата партия условно дефинира преди смъртоносните земетресения.

и мощните вторични земетресения, които раздрусаха Турция и Сирия, като множеството от жертвите бяха в Турция.

В турската страна близо 204 000 здания се срутиха или бяха съществено развалени, като стотици хиляди души останаха без дом.

Според формалните данни 14 милиона души са били наранени от земетресението и милиони хора са напуснали или са били евакуирани от засегнатия район.

Ердоган не даде информация по какъв начин могат да бъдат проведени изборите в зоната на земетресението или дали оживелите разселени хора ще могат да гласоподават на новото си местоживеене.
 Турция проверява повече от 600 души след пагубното земетресение
Турция проверява повече от 600 души след пагубното земетресение

Много специалисти упрекнаха неприятното строителство за огромните опустошения

Турският водач, който е на власт от 2003 година, се стреми към трети мандат като държавен глава.

Президентските и общите избори, които би трябвало да се проведат не по-късно от 18 юни, идват в сложен миг за Ердоган, чийто рейтинг бележи спад заради стремглаво възходящата инфлация.

Ердоган призна за пропуските в началните стадии на реакцията, само че ги приписа на неподходящите метеорологични условия, както и на разрушенията, породени от земетресението по пътищата и инфраструктурата.

Вчера той повтори обещанието си  в рамките на годината .
 Ердоган даде обещание да възвърне вредите от земетресенията до една година
Ердоган даде обещание да възвърне вредите от земетресенията до една година

Всяко потърпевшо семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири

" Ще премахнем отломките, ще излекуваме раните. Ще подобрим разрушеното и ще предоставим по-добър живот за нашия народ ", зарече се Ердоган.

Той уточни и че на следващия ден ще се свика така наречен Национален рисков щит, за да се направи оглед на сградния фонд на страната , който не дава отговор на строителните условия.

Експертите показват недоброто използване на строителните правила като съществена причина земетресението да аргументи толкоз огромни опустошения.

Световната банка пресметна, че земетресението е предизвикало почти 34,2 милиарда $ директни физически вреди - 4% от Брутният вътрешен продукт на страната за 2021 година
 Земетресението в Турция и изборите
Земетресението в Турция и изборите

Нови предизвикателства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР