Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ООН се е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ООН се е
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: ООН се изчерпа и се срина пред насилието в ивицата Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Организация на обединените нации се е изчерпала и сринала пред събитията в линията Газа, където в понеделник израелските военни сили убиха 60 палестинци по време на митинги против преместването на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Турция е измежду най-гласовитите критици на използването на смъртоносна мощ от Израел против палестински протестиращи при границата му с линията Газа и на решението на Съединени американски щати да трансферират посолството си в Ерусалим. Тя изиска изключително съвещание на Организацията за ислямско съдействие, което ще се състои в Истанбул в петък.

В тирада на вечеря "ифтар " в първия ден на мюсюлманския заветен месец на пости рамазан Ердоган съобщи, че по-голямата част от интернационалната общественост не е реагирала на събитията в линията Газа и предизвести, че запазването на безмълвие би означавало "отваряне на една доста рискова врата ".

"В лицето на всички тези събития настъпи краят на Организация на обединените нации. Тя се изчерпа и се срина. Ако се резервира мълчанието пред израелската робия, светът бързо ще потъне в безпорядък, в който командват бандитите ", съобщи Ердоган.

Турският президент даде обещание, че страната му ще стои паралелно до палестинците "на каквато и да било цена ".

"Дори и целия свят да си затвори очите, ние няма да допуснем израелската свирепост. Ще продължим да сме дружно с нашите палестински братя и сестри освен със сърцата си, само че и с всичките си запаси. Никога няма да допуснем Ерусалим да бъде откраднат от Израел ", съобщи Ердоган, който през вчерашния ден упрекна Израел в "държавен тероризъм и геноцид ".

Турция отзова посланика си в Тел Авив за съвещания, а през вчерашния ден изиска от посланика на Израел краткотрайно да се върне в страната си. В отговор Израел подреди на турския общоприет консул в Ерусалим да се върне в Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР