Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е обсъдил в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е обсъдил в
Коментари Харесай

Турският президент е обсъдил с Путин изграждането на четири блока на нова АЕЦ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е разискал в съветския си сътрудник Владимир Путин плана за втора турска АЕЦ в Синоп на Черно море, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

" Мога да кажа, че ние, Турция, сме в добра позиция във връзка с енергетиката. Не се нуждаем от никого. Особено откакто АЕЦ Аккую бъде приключена след 2-3 години, ще имаме доста сериозен потенциал оттова ", уточни Ердоган, визирайки първата турска АЕЦ, изграждана от Росатом в средиземноморския окръг Мерсин.

Турският президент загатна и плана за втора АЕЦ в Синоп, Северна Турция, като сподели, че е разговарял по тематиката с Путин.

" Обсъдих и Синоп с господин Путин. Надяваме се, че там ще построим четири блока и ще получаваме толкоз (електричество), колкото и в Аккую, а може би и повече. Щом се сдобием с тях, Турция към този момент няма да има проблем с силата ", сподели Ердоган.

По думите на турския водач, когато се осъществят тези планове, Турция освен ще бъде в доста по-добра позиция, само че и елементарно може да стартира да изнася сила.

Ердоган съобщи също, че има страни, които оферират да поддържат Турция във връзка с силата, като страната му има желание да продължи връзките си с тези страни в този аспект.

" Надяваме се, че в случай че се наложи, ще имаме опция да стартираме развой, който можем да назовем суап, т.е. да купуваме сила от тях не толкоз за себе си, само че и за експорт. Няма да посочвам име, ще го обявим, откакто отидем, обсъдим и решим ", сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР