Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задейства последните стъпки от процедурата

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задейства последните стъпки от процедурата
Коментари Харесай

Ердоган подписа протокола за присъединяване на Швеция към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задейства последните стъпки от процедурата за одобрение на шведското участие в НАТО, като подписа протокола за задачата, съобщиха президентството и външното министерство в Анкара.

Според известията на двете ведомства протоколът в този момент е предаден на Народното събрание.

През 2022 година Турция единствена намерено съобщи, че блокира участието на Швеция и Финландия в НАТО, което двете страни избраха след дълъг неутралитет предходната година поради войната в Украйна. След това предишното лято Анкара се съгласи условно да предприеме тази стъпка за Хелзинки, като изясни, че са изпълнени условия, свързани с подслоняването на " терористи " (кюрдски деятели и бойци) в скандинавската страна.

Шведският министър председател Улф Кристершон приветства решението в платформата Х (бившата " Туитър " ). " Сега остава на Народното събрание да прегледа въпроса. Очакваме с неспокойствие да сме член на НАТО. "

Финландия публично стана член на съюза през април. В средата на юли тази година Ердоган склони и за Швеция по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, само че даде да се разбере, че ще остави решението през есента на Народното събрание. Така и не задейства процедурата при започване на октомври (когато Народното събрание се върна от лятна ваканция), а в това време Унгария, чийто парламент също следва да гласоподава, съобщи, че " не бърза " с вота за Швеция.

Междувременно турски представители упорито повтаряха, че Швеция би трябвало да свърши още работа, с цел да успокои Турция в опасенията ѝ за сигурността и за приютяването на бойци на оповестената за терористична организация в Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати Кюрдска работническа партия (ПКК), другояче утвърждението е под въпрос.

Сега следва комисията за външна политика в Народното събрание да гласоподава, по-късно да съобщи ратификацията на пленарна зала.

Множество американски медии обвързаха ходовете на Анкара с искане за утвърждение в Конгреса на Съединени американски щати на продажба на изтребители F-16 за 20 милиарда $, написа Дневник. Ердоган е обвързвал тази поръчка (неизпълнима в блокираната от неналичието на ръководител Камара на представителите) с шведското участие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР