Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за втори път в рамките

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за втори път в рамките
Коментари Харесай

Ердоган отново критикува Макрон: Изгубил е посоката

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за повторно в границите на два дни подлага на критика френския президент Еманюел Макрон, казвайки, че той "е изгубил посоката ", оповестява организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера Ердоган сподели, че Макрон има проблем с мюсюлманите и че се нуждае от обзор за психологично здраве. Това накара Париж да отзове посланика си в Турция.

"Лицето, което ръководи Франция, е изгубило посоката. Той по през целия ден приказва за Ердоган. Погледни първо себе си и къде отиваш. Казах през вчерашния ден в Кайсери, че той е медицински случай и би трябвало да бъде прегледан ", съобщи през днешния ден Ердоган в тирада от Малатия, излъчена по малкия екран.

Този месец френският президент разгласи война на "ислямисткия фракционизъм ", който съгласно него превзема някои мюсюлмански общности във Франция. Страната бе шокирана от обезглавяването на преподавател по история от ислямистки радикал, който желал да отмъсти за показани от учителя карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на изложение, напомня организацията.

Турция и Франция са съюзнички в НАТО, само че имат различия по разнообразни въпроси, като политиката в Сирия и в Либия, морската пълномощия в източно Средиземно море и спора в Нагорни Карабах.

Офисът на Макрон заяви в събота, че Франция е събрала европейските си сътрудници, които споделят настояването на Париж Турция да спре с "опасните случки " в Средиземно море и в района.

От канцеларията на френския президент показаха, че Ердоган разполага с два месеца за реакция или ще бъдат подхванати ограничения. Париж означи също отсъствието на съболезнователно обръщение от Турция за гибелта на учителя.

Турският президент е набожен мохамеданин и откогато неговата партия пристигна на власт през 2002 година, той пробва да обърне Турция, която е мюсюлманска, само че световна страна, към исляма, отбелязва Ройтерс.

В мюсюлманските страни се множат апелите за протест на френските артикули, откакто президентът на Франция Еманюел Макрон поддържа проявлението на карикатури на пророка Мохамед, съобщи ДПА.

"Няма да се отречем от нашите карикатури ", сподели Макрон, откакто учителят Самюел Пати бе обезглавен по-рано този месец в предградие на Париж, тъй като посочил на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час за отбрана на свободата изложение.

В петък карикатурите бяха прожектирани върху административни здания във Франция, което провокира неодобрение в арабския свят. В обществените мрежи стартира всеобщо издание на апели за протест на френските артикули и хаштагове в отбрана на пророка Мохамед.

В Египет интернет консуматори осмяха Макрон, изобразявайки го като куче. Те разгласиха лист с френски компании, като Пежо (Peugeot), Рено (Renault) и Данон (Danone), които да бъдат бойкотирани.

Появиха се известия за махане на френски артикули от щандове на магазини в Кувейт и Катар.

В Либия през днешния ден се насочат доста апели за митинги против "провокативните изказвания " на Макрон, съобщи Франс прес.

Пакистанският министър председател Имран Хан упрекна френския президент, че "напада исляма " и по този начин провокира поляризация, която на собствен ред "неизбежно води до радикализация ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР