Турският президент Реджеп Тайип Ердоган украси корицата на новия брой

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган украси корицата на новия брой
Коментари Харесай

Шарли ебдо се присмя на Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган украси корицата на новия брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо ".

На корицата на новия брой на сатиричното издание Ердоган седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните й елементи. Карикатурата е озаглавена: "Ердоган - той е доста занимателен уединено ".

Кабинетът на Ердоган през вчерашния ден остро осъди желанието на "Шарли ебдо " да разгласява карикатурите.

"Антимюсюлманската стратегия на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току-що "Шарли ебдо " разгласява серия от по този начин наречени карикатури, цялостни с пренебрежение изображения сякаш на нашия президент. Ние осъждаме този непоносим опит за разпространяване на расизъм и ненавист. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка пристойност. Те явно са артикул на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която очевидно френското управление желае за своята страна ", написа в Туитър шефът по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун.

Няма да мълчим пред отвратителните нападки против нашата просвета и вяра, съобщи вицепрезидентът Фуат Октай. Вицепрезидентът разгласява пост в туитър, който гласи: "Няма да убедите никого, криейки се зад независимост на мисълта! Осъждам неморалната обява на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия Президент. Призовавам интернационалната общественост, която има морал и съвест, да надигне глас против този срам ".

Турският президент беше измежду най-активните участници във вълната от яд, която се надигна измежду мюсюлманските страни, откакто „ Шарли ебдо “ реши да разгласява наново карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са неразрешени от исляма, а методът, по който той беше изобразен от френското издание, беше общопризнат като изключително провокативен.

Ердоган упрекна френския президент Еманюел Макрон, че предизвиква ислямофобията, като разрешава публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон отбрани свободата на словото неотдавна на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, откакто сподели някои от карикатурите в „ Шарли ебдо “ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази подозрения в психологичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за съвещания. Ердоган също по този начин прикани за протест на френските артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР