Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Ердоган обяви, че двустранните юридически споразумения със САЩ губят валидност


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести в петък, че двустранните юридически съглашения със Съединени американски щати губят валидността си и остро атакува Вашингтон във връзка осъждането на турски банкер по дело в Съединени американски щати, съобщи организация Ройтерс.

Жури в американски федерален съд осъди в сряда някогашния заместник-директор на турската държавна банка Халкбанк Мехмет Хакан Атила по обвинявания, че е оказал помощ на Иран да заобиколи американските наказания. Ердоган дефинира делото като политическа офанзива против неговото държавно управление.

Турско-иранският търговец на злато Реза Зараб се трансформира от обвинен в главен очевидец н процеса и с показанията си замеси имената на високопоставени политици, в това число самия Ердоган. Според очевидеца до момента в който бил министър председател той персонално е одобрил присъединяване на две банки в схемата.

" Ако това е разбирането на Съединени американски щати за правораздаване, тогава светът е жертван ", съобщи Ердоган на конференция преди да отпътува на посещаване във Франция.

" Съединените щати ще би трябвало да ни извинят, само че законите в нашите двустранни контакти и двустранните съглашения сред нас губят своята годност. Аз съм тъжен от това, само че по този начин ще бъде оттук насетне ", уточни турският президент.

По думите му Вашингтон " реализира... серия заприказва и те не са единствено правни, само че и стопански заприказва ". Според него присъдата на банкера е била " цялостна с несъгласия " и това би трябвало да накара Съединени американски щати да се замислят за правосъдната си система.

Министерството на външните работи на Турция подлага на критика през вчерашния ден осъждането на турския банкер като невиждана интервенция във вътрешните работи, показва Ройтерс.

Турция упорства, че казусът се основава на подправени доказателства, и упреква американски правосъдни представители, че са свързани с живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен.

Ердоган счита за оправдани всеобщите арести в Турция след опита за прелом

Ердоган съобщи, че подвеждането под отговорност на забърканите в опита за прелом в Турция през юли 2016 година ще продължи толкоз, колкото е належащо.

Ако говорите за репресии, то това ще бъде неточност. Днес във Франция има режим на извъредно състояние, не е ли по този начин? Защо Франция вкара режим на изключително състояние? Във Франция имаше ли опит за държавен прелом? Не, имаше пет, 10, 15, 20 терористични акта. А в Турция имаше опит за държавен прелом, сподели Ердоган в изявление за френския ефирен канал ЕлСеИ, представено от Българска телеграфна агенция.

Той означи, че забъркани в опита за прелом е имало на практика във всички структури - " в армията, в полицията, в органите на правораздаването и в другите държавни институции ". Те са били многочислени, уточни турският президент.

Това още не е краят. В държавния уред към момента има доста последователи на терористични организации. Оставайки в границите на закона, ние ще осъдим толкоз хора, колкото е належащо да бъдат наказани. Всички тези, които са направили закононарушения, ще бъдат предадени в ръцете на правораздаването, предизвести Ердоган.

Анкара упреква за организирането на опита за прелом живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен и неговото придвижване, наричано от турските управляващи Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/.

Над 50 000 души бяха задържани, а над 150 000 бяха уволнени или отстранени от работа при чистките, подхванати след опита за прелом.

Днес Ердоган бе посрещнат в Париж с митинги поради влошаващата се обстановка, обвързвана със свободата на изложение и човешките права в Турция, съобщи Асошиейтед прес.

Турският президент пътува до Париж за диалози с френския държавен глава Еманюел Макрон, целящи възстановяване връзките с Европа след словесната война през 2017 година, отбелязва Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР