Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря утре по телефона

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря утре по телефона
Коментари Харесай

Ердоган ще разговаря утре с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще беседва на следващия ден по телефона с съветския си сътрудник Владимир Путин, заяви през днешния ден турският президентски представител Ибрахим Калън, представен от телевизионния канал НТВ и от организация Ройтерс.

" Тази война би трябвало неотложно да спре и да има връщане на масата на договарянията ", съобщи Калън в изявление за телевизия НТВ. Той сподели, че Турция и турският президент реализират доста дейна дипломация. Калън уточни, че Ердоган ще беседва на следващия ден с Путин и ще му каже, че може да се организира среща в Турция.

Членката на НАТО Турция има обща граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа положителни връзки и с двете страни, само че се опълчва на глобите против Москва. Анкара назова нашествието в Украйна неприемлива и предложи да бъде хазаин на мирни договаряния, като в същото време прикани за преустановяване на огъня, отбелязва Ройтерс..

Говорейки пред кореспонденти в Истанбул в събота, турският президентски представител Ибрахим Калън сподели, че Ердоган ще повтори пред Путин предлагането за турско домакинство на мирни договаряния. По думите на Калън Ердоган ще призове да бъде даден късмет на мира и да се сътвори филантропичен кулоар. " Той ще съобщи, че в случай че тази война продължи, това ще бъде огромна злополука и за Русия, и за Украйна, и за целия регион ", сподели представителят на Ердоган.

По думите на Калън е значимо Русия да има благонадежден сътрудник за диалози, откакто Западът " изгори мостовете " към нея. Калън още веднъж сподели, че Анкара няма да се откаже от връзките си нито с Русия, нито с Украйна, добавя организация Ройтерс. Турция приветства изказванията на Русия за договаряния за филантропични коридори и за продължение на диалозите с Украйна, сподели Калън.

Турският президентски представител съобщи още, че офанзиви против или покрай атомни електроцентрали в Украйна са „ игра с огъня “.

Говорителят осведоми, че Ердоган ще има диалози и с други водачи през днешния ден, в това число с премиера на Канада Джъстин Трюдо и с представители на Европейския съюз.

Турция откри тясно съдействие с Русия в защитата, енергетиката и търговията, и разчита доста на съветските туристи, припомня Ройтерс. В същото време Турция продаде дронове на Киев, ядосвайки Москва, и се опълчва на съветската политика в Сирия и Либия и на анексирането на Крим през 2014 година

Турция съобщи, че желае да събере външните министри на Украйна и Русия за диалози на дипломатически конгрес, който следва идната седмица в южна Турция. Украйна сподели, че е отворена за такива договаряния, а Русия приветства предлагането на Анкара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР