Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на петъчна молитва

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на петъчна молитва
Коментари Харесай

Ердоган ще се моли в джамия в Гърция на 8 декември

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва на петъчна молитва в Старата джамия (Eski Camii) в Комотини на 8 декември, гласи неофициалната информация от локалното духовно настоятелство, написа уеб сайтът „ 24Родопи”.

Ердоган ще бъде на двудневно публично посещаване в Гърция на 7 и 8 декември. Датата на визитата към момента не е публично обявена, макар че публични представители както от гръцка, по този начин и от турска страна потвърдиха, че турският водач ще посети прилежащата страна в идващите дни, пишат турските медии. Това ще е първото посещаване в Гърция на президент на Република Турция от 65 години. За последно аудиенция в Атина реализира третият турски президент Джелял Баяр.

Ердоган към този момент беше на посещаване в Атина през 2010 година, само че тогава заемаше поста на министър-председател.

Турските медии не показват дали Ердоган ще бъде отвън столицата Атина, само че в Комотини към този момент се приготвят да посрещнат високия посетител на 8 декември.

Уникалната Eski Camii е издигната през 1608 година, претърпяла е главен ремонт през 1854 година, както и след 1912 година.

Обяснимо е за какво турският вицепремиер Хакан Чавушоглу посети Комотини и родното си село в Северна Гърция на 3 ноември т. година Той е подготвял визитата на Ердоган в популации с мюсюлмани район в тази част на Гърция.

Както към този момент 24rodopi.com писа, на срещата в Комотини с Чавушоглу взе участие и заместник-районният мюфтия на Кърджали Насуф Насуф. Чавушоглу се поинтересувал от дейностите на Мюфтийството в Кърджали и религиозните учебни заведения в България.

Очаква се още веднъж да има поканени мюсюлмански водачи от Кърджали за присъединяване в петъчната молитва с Ердоган и за диалози.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР