Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък
Коментари Харесай

Ердоган и Путин ще се срещнат заради ситуацията в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък за среща на върха с съветския си сътрудник Владимир Путин, съобщи Агенция Франс Прес. Те ще обсъдят възходящото напрежение в Сирия.

"Президентът ще реализира еднодневно посещаване в Русия на 5 март ", се споделя в изказване на турското президентство.

Турция удостовери в неделя, че е почнала военна интервенция против подкрепяните от Русия сирийски сили след засилени конфликти в последната бунтовническа цитадела Идлиб.

Анкара, която поддържа антиправителствените групировки в провинцията, умъртви 19 сирийски бойци при удари с дрон в неделя и смъкна два самолета на режима. Но остава решена да избегне директни конфликти с Москва, с която споделя обилни отбранителни и търговски връзки.

Въпреки че са на противоположни страни в спора, Турция и Русия са си сътрудничили тясно в предишното. Те реализираха съглашение в Сочи през 2018 година, което докара до основаването на 12 военни наблюдателни пункта в Идлиб, с цел да се предотврати сирийска атака и нов потоп от бежанци на турска територия. Но Сирия и Русия наподобяват все по-решени да възвърнат цялостния надзор над региона, а офанзивата, почнала през декември, изсели близо милион цивилни и провокира засилващи се конфликти сред турски и сирийски сили.

Последната ескалация последва убийството на 34 турски бойци предходната седмица при въздушен удар, за което е упрекнат Дамаск.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР