Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе вчера слово пред албанския

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе вчера слово пред албанския
Коментари Харесай

Ердоган призова Албания да подкрепи Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе през вчерашния ден слово пред албанския парламент, в което прикани за поддръжка в битката против ислямския просветител Фетуллах Гюлен и неговите почитатели, заяви осведомителният портал Екзит. Турция упреква живеещия в Съединени американски щати Гюлен и неговите последователи, които дефинира като " Фетуллахистка терористична организация " (ФЕТО), за организирането на опита за прелом през 2016 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпреки че Ердоган по-рано съобщи, че турската поддръжка е безусловна и се прави в името на солидарността и братството сред двата народа, пред Народното събрание той сподели: " Предварително изискване за нашата поддръжка и приятелство е вашият ангажимент в битката против ФЕТО ". В словото си, както и на по-ранната конференция с албанския министър председател Еди Рама, Ердоган означи другите турски вложения в Албания, измежду които болница в град Фиер и жилища за потърпевшите от земетресението през 2019 година в град Ляч, които през вчерашния ден бяха открити от турския президент.

Главният площад на град Ляч в северозападната част на страната ще бъде наименуван на името на Ердоган в символ на признателност за построените 524 жилището, стана ясно по време на визитата. Според Ердоган Турция е вложила към 3,5 милиарда евро в Албания посредством 600 компании, които обезпечават над 15 хиляди работни места. Турският президент се спря и на поддръжката на Турция за Албания в битката против COVID-19, като даде обещание Анкара да достави на страната новоразработената турска ваксина Турковак.

И преди Албания се е съобразявала с настояването на Турция за ограничения против последователите на Гюлен, като екстрадира няколко хипотетични почитатели на проповедника, което беше несъмнено в отчети на Организация на обединените нации като " екстратериториални отвличания ". Посещението на Ердоган предизвика и някои отрицателни реакции в Албания поради събитието, че съответствува с 554-ата годишнина от гибелта на албанския народен воин Скендербег, който е постоянно възприеман като бранител на християнската религия против Османската империя. Вчера албанският президент Илир Мета посети мемориал на Скендербег в Лежа, където съобщи, че Скендербег е имал решаваща роля в основаването на европейската еднаквост на албанския народ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР