Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз, че ще

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз, че ще
Коментари Харесай

Ердоган ни плаши да пусне милиони бежанци към ЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести Европейския съюз, че ще разреши на милиони бежанци да се насочат към страните му, в случай че Брюксел продължава да подлага на критика военната атака на Анкара в Сирия, предава AFP.

„ Здравейте, Европейски Съюз, събудете се. Казвам го още веднъж: в случай че се опитате да визиите нашата интервенция там като настъпление, задачата ни ще е елементарна: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас ", увери Ердоган в тирада пред Народното събрание в Анкара.

След няколко дни на с напрежение очакване и разнообразни спекулации, в сряда президентът на Турция разгласи началото на нова, трета по ред интервенция на Анкара в Северна Сирия под името „ Извор на мира “.

„ Турските въоръжени сили, дружно със „ Сирийската национална войска " (СНА), започнаха интервенция „ Извор на мира “ против „ Работническата партия на Кюрдистан “ (ПКК), „ Отрядите за национална самозащита “ (ОНС) и „ Ислямска страна ", разгласи Ердоган.

Според думите му задачата на новата интервенция на турските въоръжени сили е „ заличаване на терористичния кулоар, който те се пробваха да основат по границата на републиката, както и реализиране на мир и непоклатимост в района ". Операцията стартира с удари на турските военновъздушни сили по позициите на кюрдските формирования, след което бе даден старт на наземната интервенция.

Турция към този момент организира две военни интервенции в Сирия: „ Щитът на Ефрат “ и „ Маслинова клонка “. Правителството на Ердоган предизвести по-рано, че може да стартира нова военна намеса в Северна Сирия, откакто американските войски по-рано оповестиха изтеглянето си от района.

Международната общественост посрещна новината сериозно. Европейският съюз прикани Турция неотложно да прекрати дейностите си. Отвъд океана президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп дефинира интервенцията като „ неприятна концепция “, а държавният секретар Майк Помпео увери, че с решението си за евакуиране на американските бойци Вашингтон не е дал „ зелена светлина “ за военна интервенция на Турция. Иран и Саудитска Арабия също осъдиха интервенцията на Анкара.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР