Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара ще започне

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара ще започне
Коментари Харесай

Ердоган заплашва с нова операция в Сирия, ако кюрдите не се оттеглят

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести, че Анкара ще стартира още веднъж интервенцията си против кюрдските сили в Сирия във вторник вечерта, в случай че те не се отдръпват от " безвредната зона ", предава AFP, представена от БГНЕС.
След като вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс пристигна в Анкара за договаряния с Ердоган в четвъртък, съдружниците от НАТО се споразумяха Турция да спре настъплението си за пет дни в Северна Сирия, до момента в който кюрдските бойци се отдръпват от зоната.
" Ако обещанията се спазят до вторник вечерта, казусът със зоната за сигурност ще бъде решен. Ако това се провали, интервенцията... ще стартира на часа след приключването на 120-те часа ", сподели Ердоган по време на брифинг в Истанбул.
Той съобщи, че турските въоръжени сили ще останат в района, " тъй като сигурността там изисква това ", добавяйки, че до момента няма проблеми.
Но Сирийската обсерватория за човешки права съобщи, че през днешния ден е имало турски въздушни удари по село Баб ал-Кеир, източно от Рас ал Айн на границата. Военният наблюдаващ съобщи, че са убити петима цивилни.
Турция стартира интервенция „ Извор на мира “ на 9 октомври, откакто неведнъж заплашваше да прочисти граничната зона от кюрдските Отряди за отбрана на популацията.
След като американският президент Доналд Тръмп в началото даде зелена светлина на офанзивата, той насочи многократни закани против Турция в туитове след интернационално отвращение. След това изпрати Пенс и държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео с други американски чиновници в Анкара, с цел да реализиран договорката, която беше оповестена в четвъртък след часове диалози.
Ердоган сподели, че " зоната за сигурност " ще бъде 32 километра в дълбочина и дълга 444 километра ", само че не сред Кобане и Тал Абяд ".
Той добави, че районът сред граничните градове Тал Абяд и Рас ал Айн е разчистен, " само че това не е завършило. Процесът продължава ".
Само часове преди договарянията сред Съединени американски щати и Турция, в американските медии се появи необичайно писмо от Тръмп до Ердоган, в което американският водач приканва Ердоган да не бъде „ простак “ и предизвестява своя турски сътрудник, че историята рискува да го назова „ демон “.
Турските медии оповестяват, че Ердоган е " изхвърлил " писмото в кошчето.
Ердоган сподели от своя страна през днешния ден: „ писмото не е в сходство с " политическата и дипломатическа учтивост... само че нашата взаимна обич и почитание не ни разрешава да го държим настрана от дневния ред ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР