Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи прототип на първия електрически

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи прототип на първия електрически
Коментари Харесай

Ердоган представи прототип на първия електромобил турско производство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган показа първообраз на първия електромобил турско произвеждане на гала в град Гебзе, окръг Коджаели /Северозападна Турция/, оповестява Анадолската организация.

Днес ние сме очевидци на исторически ден на осъществяване на една 60-годишна фантазия на Турция, сподели Ердоган.

Нашата фантазия беше да имаме автомобил, създаден с национални технологии, който ще ни популяризира в света, съобщи Ердоган, който благодари на екипа от експерти, работил върху задачата. Ердоган сподели, че над 100 турски инженери са работили за реализиране на плана, предава Българска телеграфна агенция.

Турският президент съобщи, че заводът ще бъде издигнат на терен на турската войска в региона на Гемлик в окръг Бурса /Северозападна Турция/.

Ердоган акцентира, че Турция ще осуети всевъзможни опити да се попречи на производството на нейния автомобил.

Турция направи пръв опит да създаде личен автомобил през 1961 година, само че автомобилът Деврим остана единствено на фаза първообраз.

Турция не е единствено пазар за нови технологии, само че се трансформира в страна, която ги развива, създава и изнася по целия свят, сподели Ердоган.

Той разгласи също, че е първият, който прави предварителна поръчка за новия автомобил.

Автомобилът няма да замърсява околната среда, работейки с технология с нулеви излъчвания, акцентира президентът.

След церемонията Ердоган седна зад кормилото на единия от показаните коли и извърши първо пробно шофиране. Двата прототипа, показани през днешния ден, са в алено и бяло - цветовете на турското знаме.

Проектът за електромобил е създаден от турския консорциум Инициативна група за автомобил на Турция /TOGG/, основан през юни 2018 година и сплотяваща индустриалните колоси Анадолу грубу, БеМеДже /BMC/, Кьок грубу, Тюрксел, Зорлу грубу и Съюза на турските комерсиално промишлени покои и тържища. Инвестицията в плана ще бъде в размер на 22 милиарда лири /3,7 милиарда долара/. Консорциумът заяви, че производството ще стартира през 2022 година

Заводът в окръг Бурса, на към 150 километра южно от Истанбул, се чака да създава до 175 000 коли годишно, като в него ще бъдат заети над 4000 служащи, съгласно президентски декрет, оповестен през днешния ден в турския Държавен вестник.

Правителството дава терен, данъчни облекчения и гаранции за покупка на 30 000 коли до края на 2035 година, се споделя в указа, оповестява ДПА.

Ердоган не разгласи цената на новия автомобил.

Няколко международни марки, в това число Тойота и Хюндай, към този момент създават коли в Турция, като огромна част от тях се изнасят за Европа, в това число Германия и Италия, отбелязва ДПА.

Главният изпълнителен шеф на консорциума Инициативна група за автомобил на Турция /TOGG/ Гюрджан Каракаш посочи, че напълно електрическият автомобил се чака да има мотор в две конфигурации - 200 конски сили или 400 конски сили, оповестява в. " Хюриет дейли нюз ". Автомобилът ще може да измине до 500 километра без зареждане и ще има литиево-йонна батерия турско произвеждане, която ще може да се зареди до 80 % за по-малко от 30 минути, отбелязва в. " Хюриет дейли нюз ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР