Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предлага на европейските държави да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предлага на европейските държави да
Коментари Харесай

Ердоган предлага на европейските държави да използват национална валута в търговията с Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предлага на европейските страни да водят търговията си с Турция в национална валута, " с цел да се измъкнат от пресата на $ ", съобщи турската частна телевизия НТВ, представени от Нова тв.

" Готвим се да реализираме търговията си със страни като Китай, Русия, Иран и Украйна, с които имаме максимален търговски стокообмен, в национална валута. Ако европейските страни желаят да се измъкнат от пресата на $, сме подготвени да създадем с тях сходна система ", съобщи Ердоган.

" Никога няма да приемем този ред, който афишира икономическа война на целия свят и със закани за наказания изнудва страните. Санкции, (валутен) курс - изобщо не ни интересува. Няма да чакаме снизхождение от никого. Сами ще отрежем личната си пъпна шнур. Така направихме и в отбранителната индустрия ", добави още президентът, който приказва пред свои симпатизанти на демонстрация в черноморския окръг Ризе.

Ердоган даде обещание, че " Турция в най-скоро време ще излезе от спиралата на лихвите и курсовете, в която се пробват да я притиснат ".

" Правете каквото си щете, няма да ни откажете от задачите ни в стопанската система. Няма да отстъпим от политиките си за Сирия, за Ирак ", сподели още турският президент.

Това изявление бе направено, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи през вчерашния ден удвояване на митата върху стоманата и алуминия от Турция.

Междувременно турската лира падна до рекордно ниски нивa, a Ердоган на няколко пъти през последните дни приканва турците да продават доларите и еврото, с които разполагат, с цел да поддържат националната валута на Турция – турската лира.

Според проправителствения в. " Йени шафак " голям брой турци са се отзовали на този апел, а пред обменните бюра са се извили дълги опашки. Местни търговци пък по своя лична самодейност предложили разнообразни тласъци за тези, които обменят доларите си. Собственик на хлебарница да вземем за пример обещавал безвъзмезден самун на всеки, който продаде щатската си валута.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР