Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди вчера, че въпросът с

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди вчера, че въпросът с
Коментари Харесай

Ердоган потвърди, че въпросът с доставката на С-400 за Турция е закрит

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган удостовери през вчерашния ден, че въпросът с доставката на съветски зенитно-ракетни комплекси С-400 е закрит, заяви ТАСС.

"Аз не споделям, че Турция ще купи С-400. Аз споделям, че Турция към този момент ги е купила, въпросът е завършен. Те ще бъдат доставени идващия месец ", съобщи Ердоган на среща на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Изказването му беше излъчено от телевизия Ен Ти Ви.

"Ние не имаме намерение да получаваме от който и да било позволение, с цел да задоволим потребностите си в областта на защитата. Нима не молихме Съединени американски щати да ни продадат системи за защита? Молихме, само че те ни отхвърлиха, беше ни декларирано, че Конгресът на Съединени американски щати няма да допусне това ", добави турският президент.

На 7 юни генералният шеф на съветската държавна корпорация Ростех Сергей Чемезов изрази вяра, че доставките на С-400 за Турция ще стартират след два месеца, напомня ТАСС.

Ердоган съобщи също, че се надява да убеди Съединени американски щати да не изключат страната му от програмата за изтребителите от пето потомство Ф-35, преди да се срещне с американския си сътрудник Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в края на юни в Япония, заяви Франс прес.

"Преди това ние бихме желали да обсъдим този проблем по телефона и да се върнем към първичното състояние ", съобщи турският президент.

Той посочи, че Турция освен купува Ф-35, само че е също по този начин сътрудник в програмата за производството им и към този момент е вложила 1,25 милиарда $ в стадия на създаването на тези самолетите.

В края на предходната седмица Съединени американски щати оповестиха, че дават на Турция период до края на юли да се откаже от закупуването на С-400, които съгласно Вашингтон са несъвместими с изтребителите Ф-35, който Анкара също желае да купи, напомня Агенция Франс Прес.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските водачи, които сега се образоват на Ф-35 в Съединени американски щати ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, подписани с турски компании за Ф-35, ще бъдат анулирани, съобщи заместник-министърката на защитата на Съединени американски щати Елън Лорд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР