Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че доставките на руски

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че доставките на руски
Коментари Харесай

По волята на Аллах: Ердоган плаща на Путин в рубли

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган удостовери, че доставките на съветски газ за Турция ще бъдат плащани в рубли, оповестяват през днешния ден турските медии, представени от Франс прес.

" Положителен аспект от нашето посещаване в Сочи е, че се договорихме с господин Путин за рублата. Ако Господ даде, нашата търговия в рубли ще донесе изгоди и за Турция, и за Русия ", сподели Ердоган пред публицисти в самолета при завръщането си нощес от срещата с съветския президент Путин, състояла се в петък в съветския черноморски курорт Сочи.

Двамата президенти са се договорили доставките на съветски газ за Турция да бъдат " отчасти плащани в рубли ", заяви съветският вицепремиер Александър Новак нощес. Ердоган не посочи размера на бъдещите транзакции в рубли.



Русия се пробва от месеци да наложи своята валута в интернационалните разплащания на фона на невижданите стопански наказания на Запада против Москва поради нахлуването й в Украйна, отбелязва Франс прес.

Въпреки че бързо осъди съветската атака, Турция избра неутралитет и не се причисли към западните наказания против Москва.

През 2021 година Русия покриваше към една четвърт от вноса на нефт в Турция и 45 % от покупките на природен газ.

Плащането за съветски газ, даже отчасти, в рубли може да разреши на Турция да не понижава в допълнение своите валутни запаси в долари.

Ердоган сподели още, че пет турски банки работят за разширение на потреблението в Турция на съветската разплащателна система Мир, като добави, че това ще бъде облекчение за съветските туристи в страната, добавя турският информативен уебсайт ТРТ.



По време на нашата среща разменихме концепциите за по-нататъшното развиване на нашето икономическо съдействие. По-рано си поставихме за цел търговия от 100 милиарда $. В тази посока желаеме да развиваме нашето съдействие в областите като енергетика, търговия, туризъм и земеделие, сподели още Ердоган, представен от Анадолската организация.

Турският президент уточни, че е поканил съветския водач да организира среща с украинския президент Володимир Зеленски в Турция.



Още един път подсетих на Путин, че можем да бъдем домакини на срещата му със Зеленски. Ще продължим да подобряваме нашия разговор с черноморския ни комшия Русия във всички области, с цел да допринесем за районния и световния мир, посочи турският президент.

Ердоган уточни още, че са разискали с Путин стъпките, които да бъдат подхванати против терористичните организации в Сирия и са се заели да подхващат нужните ограничения за опазване на териториалната целокупност на Сирия, осведоми Анадолската организация.



От 2016 година Турция организира няколко интервенции в Северна Сирия, с цел да прочисти региона край турската граница от терористи от групировката " Ислямска страна " и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН, които съгласно Анкара са свързани с ПКК), измежду които " Ефратски щит " (2016 г.), " Маслинова клонка " (2018 г.) и " Извор на мира " (2019 г.). Кюрдската работническа партия, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР