Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи призив към всички турци

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи призив към всички турци
Коментари Харесай

Ердоган: Не сменяйте лирата за долари, бъдете патриоти

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган насочи апел към всички турци да не обменят турските лири за долари на фона на продължаващите рекордни ниски курсове на националната валута, осведоми телевизионния канал NTV, представени от " Фокус ". „ Обръщам се към нацията. Моля ви не заменяйте нашите лични пари за валута.

Истинският национализъм и почитание на локалните полезности е тъкмо това. Няма причина да не се оправим с казуса с валутните курсове. След изборите ще бъдат подхванати „ по-различни ограничения ”, убеждавам ви ”, дава обещание Ердоган. Турският президент е изправен пред евентуално тежка рецесия единствено месец преди изборите поради внезапното обезценяване на лирата, което рискува да попречи на акцията му и даже да повлияе на гласоподавателите.

Ердоган постоянно се е обрисувал като първенец на турската стопанска система, сочейки по какъв начин растежът и вложенията се уголемяват под неговото ръководство след мизерията по време на финансовата рецесия в Турция през 2000-2001 година Но обезценяването на лирата с близо 19% по отношение на американския $, откогато на 18 април бяха оповестени предварителни избори, може би е сигнал,, че стопанската система може да бъде тежест, а не подтик за Ердоган.

Турският водач, който изобретателно води акции и до момента не е бил побеждаван при борба пред изборните урни, е необичайно въздържан в тази акция, макар че неговият екип акцентира, че митингите му ще се развихрят от събота натам. А когато приказва с тълпите в градските площади в народен мащаб, Ердоган ще би трябвало да се изправи против страховете на хората, че привидната стойност на парите в джоба им се разпада.

" За турците слабата валута се трансформира в слаба стопанска система, тъй че е мъчно да забележим по какъв начин това няма да навреди на Ердоган и на ръководещата партия (ПСР), макар че гласоподавателите им са много лоялни ", споделя Атила Йесилада, консултант по обвързваните с Турция за Global Source Partners в Истанбул, представена от БГНЕС. Въпреки че страната е най-бързо разрастващата се в Г20 през 2017 година, отбелязвайки растеж от 7,4%, остават безпокойства за прегряване на стопанската система, увеличение на недостига по настоящата сметка и двуцифрена инфлация. Инфлацията сега е 10,85%.

В сряда лирата за пръв път стигна до 4,92 лири за един $, а след това се намали до 4,86, губейки над 4,0% от цената си. Самият Ердоган се опасява от пазарите, като споделя, че след изборите възнамерява по-серизни дейности в паричната политика - макар номиналната самостоятелност на централната банка. Ердоган даде заричане Йерусалим да не бъде " узурпиран " от Израел Президентът на Турция Реджеп Ердоган даде обещание да не разреши на Израел " да узурпира Йерусалим ".

Турският водач съобщи това по време на ифтар... Прочети повече Въпреки че гласуването на 24 юни идва в миг на напрежение със Запада и турската войска неотдавна излезе от сполучливата интервенция в Сирия, изследвания на публичното мнение демонстрират, че стопанската система в този момент е казусът, от който турците са загрижени най-вече. В изследването, извършено по-рано този месец от основаната в Анкара MAK Consultancy, 45 % от 5400 респонденти споделиха на откривателите, че най-важният въпрос в страната е стопанската система.

Друго изследване, извършено през предишния месец от Gezici, демонстрира, че 48,6% споделят, че икономическите беди са най-големият проблем в Турция. И вярата на турците в стопанската система им пада: показателят на потребителското доверие спадна с 2.8 процентни пункта през май до 69.9 от 71.9 през април, осведоми турската статистика. " В международен мащаб се вижда, че икономическото показване оказва директно влияние върху държанието на гласоподавателите, заради което забележителните стопански разноски могат да окажат въздействие върху държанието при гласуването ", сподели за организация Агенция Франс Прес Селва Демиралп, доцент по стопанска система в университета " Коч " в Истанбул.

Тя предизвести, че е " мъчно да се предскаже по какъв начин стопанската система ще се развива в близко бъдеще ". Йесилада добави: " Ако този потрес на валутния курс докара до по-слабо икономическо показване, те ще изгубят още няколко гласа, а призракът на ПСР, губеща изборите, може да се трансформира в действителност при почтени избори ". Анализаторите от дълго време са декларирали, че администрацията на Ердоган е разграничена сред пропазарни прагматици, като заместител министър-председателя Мехмет Симшек, някогашен пълководец на Merrill Lynch, и съветници, известни с необикновени изявления като Йигит Булут. 

С това, че президент желае централната банка да резервира ниските си лихвени проценти, с цел да подтиква растежа, беше знак за незабавни дейности, към които приканват икономистите, с цел да се усили курсът на лирата. Ердоган постоянно е упреквал външни лица за стопански проблеми в Турция, укорявайки неназовани настоящи лица, които се опитвали да водят " стопански гнет " против страната. Вицепремиерът Бекир Боздаг съобщи в сряда, че гласоподавателите са наясно с игрите, които се играят. " Те са заблудени, в случай че считат, че могат да трансформират изхода от изборите, като играят с $ ", сподели Боздаг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР