Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново размаха заплашително пръст към

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново размаха заплашително пръст към
Коментари Харесай

Ердоган: Ей, Европейски съюз! Ще ви изпратим 3,6 млн. бежанци!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още веднъж размаха заплашително пръст към Европа и се закани, че Турция може да отвори границите си и да пусне сирийските бежанци на своя територия в отговор на рецензиите на Европейски Съюз към почналата турска военна интервенция в Сирия, съобщи турската частна телевизия НТВ.

" Ей, Европейски съюз, осъзнай се. Ако се опитваш да окачествяваш нашата интервенция като окупационна, работата ни е лесна. Ще отворим границите и ще ви изпратим 3,6 милиона бежанци ", предизвести Ердоган, говорейки пред представители на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Анкара. Той упрекна също по този начин Европейски Съюз, че не е извършил обещанията си към Турция.

" Правят сметки за пари. Нямало да изпратят второто заплащане от три милиарда евро. Изпълнили ли сте до момента думата, която дадохте? Ние похарчихме 40 милиарда $ ", уточни той, обвинявайки Европа, че залъгва по същия метод Турция още от 1963 година (когато страната стана асоцииран член на Европейски Съюз, бел.ред.).

Ердоган заяви, че 109 " терористи са били убити " до момента от началото на интервенцията " Извор на мира " в Североизточна Сирия.

Той акцентира, че Турция няма никакви проблеми " със своите кюрдски братя ", а нейна грижа са " терористични групировки като ДАЕШ, СЗН и ПДС (т.е. " Ислямска страна ", Сили за отбрана на народа и Партия на демократичния съюз), които се пробват да окупират Сирия ", съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му Турция е приютила 300 хиляди кюрдски бежанци единствено от град Кобане. " Съединени американски щати не виждат това, Европейски Съюз не виждат това ", означи той.

Президентът посочи, че задачата на Турция е след интервенцията да обезпечи безвредно завръщане на хората в родината им. По думите му един милион души са изселени от регионите, завладяни от кюрдски милиции, като един на трима е кюрд. " Араби, кюрди и тюркмени ще се завърнат по домовете си. Турция няма аспирации към ничия територия ", посочи той.

Ердоган акцентира, че задачата на турската интервенция е да попречи на основаването на " терористична страна " на юг. " Няма да допуснем това ", съобщи президентът. Напомняйки за член 5 от Вашингтонския контракт, той уточни: " Не можете да останете безмълвни, когато терористични групировки атакуват Турция ", " Нима ще предпочетете няколко смехотворни терористични групировки пред Турция? ", запита още Ердоган.

Турският водач увери, че откакто Турция приключи офанзивата си против кюрдските милиции в региона, джихадисти от " Ислямска страна " няма да участват в Североизточна Сирия.

Президентът изрично отхвърли рецензиите, отправяни към Анкара по отношение на интервенцията, като открои по-специално Саудитска Арабия и Египет.

" Нека Саудитска Арабия да се огледа в огледалото. Кой докара Йемен до това състояние? Вие първо дайте сметка за това ", сподели той. " Египет, ти пък въобще не можеш да приказваш. Ти си някой, който убива демокрацията в личната си страна ", уточни Ердоган, обвинявайки египетските управляващи, че са повода за гибелта на някогашния президент Мохамед Морси.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР