Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в събота, че е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в събота, че е
Коментари Харесай

Турция гони десет западни посланици

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи в събота, че е наредил на външното министерство на страната да изгони 10 западни посланици, в това число този на Съединени американски щати, поради обща тяхна декларация в поддръжка на освобождението на филантропа Осман Кавала.

Решението на Ердоган, оповестено обществено на събитие пред негови поддръжници, отваря вратата за най-дълбокия дипломатически спор в 20-годишното ръководство на турския президент, след опита за прелом през 2016 година

Осман Кавала оказва помощ финансово на цивилен групи в Турция. Той е в пандиза от четири години насам по обвинявания, че е финансирал и провел първите съществени улични митинги против Ердоган през 2013 година, станали известни като. През 2020 година той беше оневинен по обвиняванията за митингите, само че делото беше върнато за преразглеждане и обединено с обвинявания от 2016, за съучастничество в опита за прелом.

Делото продължава и до този миг. Кавала отхвърля обвиняванията и твърди, че няма по какъв начин да получи обективен развой под ръководството на Ердоган.

На 18 октомври посланиците на Съединени американски щати, Канада, Германия, Франция, Нидерландия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Нова Зеландия желаеха освобождението на Кавала. Малко по-късно те бяха извикани от външното министерство на Турция, което назова декларацията им " безотговорна ".

В четвъртък пред локални медии, турският президент е представен да споделя, че тези страни не биха освободили " бандити, убийци и терористи ".

" Дадох нужната заповед към външния министър и му споделих какво би трябвало да бъде направено. Тези 10 посланици би трябвало да бъдат оповестени за личност нон-грата на момента ", сподели Ердоган по време на речта си в Ескишехир в събота. " Те ще схванат какво е Турция. Щом не схващат какво е Турция, ще изоставен. "
Неяснота за посолствата
Според Reuters американското и френското посолство, дружно с Белия дом, към момента нямат формален коментар по тематиката. Говорител на държавния секретариат на Съединени американски щати споделя, че е наясно с изказването на Ердоган и Съединени американски щати чакат спомагателна изясненост по тематиката. Източник на организацията добавя, че за момента няма постъпили указания към посолствата и че това може да се случи в понеделник.

Норвегия също споделя, че досега няма постъпило искане от страна на Турция във връзка с нейния дипломат. " Нашият дипломат не е направил нищо, което да допуска експулсация ", разяснява основния представител на външното министерство Труде Маасейде, добавяйки, че Турция е наясно с вижданията на Норвегия по случая с Кавала. " Ще продължим да настояваме Турция да следва демократичните стандарти и върховенството на закона, под които страната се е подписала посредством Европейската спогодба за правата на индивида. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Мултимедиа 3 Ритейл 1 Мултимедиа 2 Енергетика 3 Промишленост 1 Енергетика 2 Мултимедиа
В предходни свои изказвания Ердоган е казвал, че възнамерява да се срещне с американския президент Джо Байдън на срещата на Г20 в Рим през идващия уикенд. В момента не е ясно дали тази среща ще се организира.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи в събота, че е наредил на външното министерство на страната да изгони 10 западни посланици, в това число този на Съединени американски щати, поради обща тяхна декларация в поддръжка на освобождението на филантропа Осман Кавала.Решението на Ердоган, оповестено обществено на събитие пред негови поддръжници, отваря вратата за най-дълбокия дипломатически спор в 20-годишното ръководство на турския президент, след опита за прелом през 2016 година
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР