Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви чисто новия си кабинет

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви чисто новия си кабинет
Коментари Харесай

Само двама министри запазиха постовете си в новия кабинет на Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи чисто новия си кабинет след  на 28 май. Единствено двама министри резервират местата си, оповестява турският в. Daily Sabah.

Ръководителят на Националната разследваща организация (MIT) Хакан Фидан стана министър на външните работи , сменяйки един от най-дълго управлявалите висши турски дипломати Мевлют Чавушоглу.

Фидан оглавява Националната разследваща организация (MIT) от 2010 година, а преди този момент е бил консултант на Ердоган в кабинета на премиера. Фидан е бил подофицер в турската войска от 1986 година до 2001 година и е управлявал Турската организация за развиване и съдействие от 2003 година до 2007 година През 2012 година Фидан е бил обект на следствие, след това анулирано, за секрети мирни договаряния, извършени от MIT със неразрешената бойна група на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Осло.

Бившият министър на стопанската система Мехмет Шимшек стана новият министър на финансите.

Шимшек беше високо скъп от финансовите пазари, когато беше министър на финансите и вицепремиер сред 2009 година и 2018 година Назначаването му се счита за сигнал за оттегляне от години на неортодоксална политика, подкрепена от ниски лихвени проценти макар високата инфлация и тежкия държавен надзор върху пазарите. Преди да влезе в политиката Шимшек е работил като икономист в посолството на Съединени американски щати в Анкара и по-късно в Merrill Lynch. Той е прочут с прагматичния си метод и се застъпва за стопански промени, ориентирани към поощряване на растежа, привличане на задгранични вложения и обезпечаване на фискална дисциплинираност.

Ердоган уточни Джевдет Йълмаз за нов вицепрезидент, който ще размени Фуат Октай. Не са сложени други на позицията и президентът ще работи с един вицепрезидент.

Преди Джевдет Йълмаз е бил министър на развиването, заместник-председател на икономическите въпроси на Партията на справедливостта и развиването и заместител министър-председател, отговарящ за стопанската система. 56-годишният Йълмаз е ръководител на Комисията по обмисляне и бюджет на турския парламент от ноември 2020 година

Йълмаз Тунч смени Бекир Боздаг като министър на правораздаването, до момента в който началникът на щаба ген. Яшар Гюлер размени Хулуси Акар като министър на защитата.

69-годишният Гюлер, който е служил във въоръжените сили от 49 години, е шеф на генералния щаб от 2018 година Назначен на поста си, откакто предшественикът му Хулуси Акар стана министър на защитата, той беше боен шеф по време на военните нахлувания на Турция в Сирия през 2019 година и 2020 година и също по този начин управлява следващи военни интервенции там и в Ирак.

Махинур Йоздемир, който е бил дипломат на Турция в Алжир, беше назначен за нов министър на фамилията и обществените политики на страната.

Междувременно Али Йерликая , който беше губернатор на Истанбул в продължение на пет години, стана новият министър на вътрешните работи, заменяйки Сюлейман Сойлу.

Али Йерликая е губернатор на Истанбул от 2018 година Той е на 55 години, е бил шеф на провинциите Газиантеп, Текирдаг, Агри и Шърнак преди.

Ведат Ишъкхан стана новият министър на труда и общественото обезпечаване, Мехмет Ожасеки към този момент е министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, а Алпарслан Байрактар стана министър на енергетиката и естествените запаси.

Министърът на опазването на здравето Фахретин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой резервираха своите места като министри.

Ето и останалите министри в кабинета:
Министър на младежта и спорта: Осман Ашкън Бак Национален министър на образованието: Юсуф Текин Министър на промишлеността и технологиите: Мехмет Фатих Качир Министър на земеделието и горите: Ибрахим Юмаклъ Министър на търговията: Йомер Болат Министър на превоза и инфраструктурата: Абдулкадир Уралоглу
Кабинетът ще организира първото си съвещание във вторник.
 Реджеп Ердоган постави клетва за трети президентски мандат
Реджеп Ердоган постави клетва за трети президентски мандат

Турският президент ще разгласи своя кабинет по-късно днес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР