Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че посредничи за освобождаването

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че посредничи за освобождаването
Коментари Харесай

Ердоган: 200 пленници ще бъдат освободени след преговори с Русия и Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че посредничи за освобождението на 200 пленници сред Русия и Украйна.

В изявление за американската PBS малко преди началото на Общото заседание на Организация на обединените нации, Ердоган оповестява, че Владимир Путин е посочил подготвеност " да завърши с това допустимо най-бързо " - имайки поради войната в Украйна.

" Това беше моето усещане (от диалозите с Путин в Узбекистан преди седмица, б.р.), тъй като методът, по който вървят нещата сега, е доста спорен ", споделя Ердоган.

Междувременно Financial Times оповестява, че две турски банки - Isbank и Denizbank - ще спрат да употребяват съветската разплащателна система МИР поради американските наказания против Русия.

Досега Анкара не спазваше западните ограничаващи ограничения против съветски жители или компании, само че този път финансовите институции са решили да се съобразят с решението на Министерството на финансите на Съединени американски щати да глоби и Руската национална система за картови разплащания.

Isbank и Denizbank са измежду петте турски банки, които до момента членуваха в системата МИР на централната банка на Русия, опция на Visa и Mastercard.

Реджеп Тайип Ердоган твърди пред PBS, че посредничеството за мир в Украйна няма да одобри като изискване от страна на Москва вероятно опазване на окупираните територии.

" Не, абсолютно не. Когато приказваме за реципрочно съглашение, това имам поради. Ако ще има мир в Украйна, връщането на територията, която беше нападната, ще стане в действителност значимо. Това се чака. Това се желае. Г-н Путин предприе избрани стъпки. Ние предприехме избрани стъпки. Земите, които бяха нападнати, ще се върнат в Украйна ", споделя той.

На въпроса дали Крим също ще бъде възобновен на Украйна, Ердоган не заема ясна позиция - вместо това декларира, че постоянно е опитвал да убеди Путин да се откаже от полуострова, само че " нищо не беше подхванато ".

Ердоган отхвърля въпросите на журналистката за това дали Владимир Путин е осъзнал, че е позволил неточност с военната инвазия.

" Нито един водач не би споделил, че е направил неточност. Никой няма да каже " Да, сгреших ". Лидерите, които поемат в една посока, възприемат като доста мъчно връщането обратно ", изяснява той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР