Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че отношенията на Турция

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че отношенията на Турция
Коментари Харесай

Ердоган към Вашингтон: Турция може да започне да търси нови приятели и съюзници

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че връзките на Турция със Съединените щати не могат да бъдат " асиметрични " и че страната му може да се насочи към нови съдружници.

В авторски материал, поместен във вестник " Ню Йорк таймс " под заглавие " Как Турция вижда рецесията със Съединени американски щати ", Ердоган предизвестява, че " едностранните дейности против Турция от страна на Съединени американски щати, наш съдружник от десетилетия, ще послужат единствено да подкопаят американските ползи и сигурност ".

" Преди да стане прекомерно късно, Вашингтон би трябвало да се откаже от неправилната визия, че връзките ни може да бъдат асиметрични и да одобри обстоятелството, че Турция има други възможности. Ако те не трансформират тази наклонност на унилатерализъм и пренебрежение, това ще ни накара да потърсим нови сътрудници и съдружници ", написа Ердоган, представен от Българска телеграфна агенция.

Президентът откроява десетилетната история на стратегическото партньорство сред двете страни, в което, както той акцентира, Съединени американски щати са разчитали на помощта на Турция. Той загатва съответно Корейската война, Кубинската ракетна рецесия, дейностите в Афганистан след терористичните набези на 11 септември.

Ердоган в същото време показва отчаяние, че Съединени американски щати " неведнъж и поредно не са разбирали и зачитали паниките на турския народ ". " През последните години нашето партньорство е подлагано на тестване от различия. За страдание, нашите старания да променим тази рискова наклонност се оказаха безполезни. Ако Съединени американски щати не стартират да почитат суверенитета на Турция и да потвърдят, че схващат заплахите, пред които е изправен нашият народ, партньорството ни може да е застрашено ", показва той.

Президентът подчертава по-специално върху това, че Съединени американски щати не са дали отговор на многократните претенции от страна на Турция да й предадат мюсюлманския просветител Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания.

" Гюленистите се пробваха да извършат кървясъл прелом на 15 юли против моето държавно управление. В тази нощ милиони елементарни жители се стекоха на улиците, водени от същото патриотично възприятие, каквото безспорно са изпитали американците след Пърл Харбър и терористичните офанзиви на 11 септември ", написа в публикацията турският водач.

Той припомня, че в нощта на метежа на 15 юли 2016 година 251 души починаха, измежду които и неговият консултант Абдуллах Тайип Олчок и синът му. " Аз също щях да се причисля към тях, в случай че отрядът убийци, който преследваше мен и фамилията ми, беше съумял. Турският народ очакваше от Съединени американски щати недвусмислено да жигосат преврата и да покажат взаимност със законно определеното държавно управление. Те не го направиха ", прибавя той.

Турският държавен глава показва и други аргументи за напрежението в турско-американските връзки в последно време - фактът, че Съединени американски щати доставят с оръжие обвързваните с ПКК сирийски бунтовници, както и глобите, наложени против двама турски министри около проблема със арестувания в Турция американски свещеник Андрю Брънсън.

" Съединени американски щати насочиха нагли закани против другарска страна и продължиха със наказания против няколко министри от кабинета ми. Това решение бе недопустимо, нерационално и в последна сметка нездравословно за дългогодишното ни другарство ", показва турският водач.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР