Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е предложил съвместно

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е предложил съвместно
Коментари Харесай

Ердоган предложил на Русия съвместно управление на петролните полета в Източна Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че е предложил взаимно ръководство на петролните полета в Източна Сирия на съветския си сътрудник Владимир Путин, като е посочил, че Русия и Турция могат да ръководят петролните полета вместо " терористите ", които ги управляват сега, оповестяват съветските медии.

Говорейки пред публицисти в самолета на връщане от Брюксел, Ердоган сподели, че Путин оценявал предлагането , което турският президент посочи, че е направил по време на диалозите сред двамата в Москва през предходната седмица. Ердоган добави, че може да направи сходно предложение на американския президент Доналд Тръмп.

" Дейр ез Зор е още една територия с петролни находища. В тази провинция терористите експлоатират петролните запаси . Америка има свои лични проекти тук ", посочи Ердоган, припомняйки диалога с Путин, като добави: " Отправих предлагането на господин Путин, че в случай че даде финансова поддръжка, можем да създадем структурата и посредством петрола, придобит там, можем да помогнем на разрушена Сирия да си стъпи на краката . "

" Ако може да се направи такава стъпка тук, даже мога да насочва същото предложение на Тръмп ", добави турският държавен глава.

Москва към момента не е коментирала достоверността на припомнянето на Ердоган на диалозите му с Путин.

В предходни случаи обаче съветските управляващи неведнъж са подлагали на критика опитите на която и да е страна да нарушава териториалната целокупност на Сирия или да заграбва нейните запаси. През ноември съветският външен министър Сергей Лавров упрекна Вашингтон, че се пробва да отдели богатите на нефт територии в Източна Сирия, с цел да сътвори противозаконна квазидържава. Месец преди този момент съветските военни, осланяйки се на добита от тях разследваща информация, упрекнаха Съединени американски щати в огромна интервенция по контрабанда на нефт, включваща Централно разузнавателно управление на САЩ, американските военни, частни контрагенти и кюрдските милиции.
 Русия вижда контрабанден експорт на нефт на Съединени американски щати от Сирия
Русия вижда контрабанден експорт на нефт на Съединени американски щати от Сирия

Петролът бил на стойност 30 млн. $ на месец

Ердоган не е пояснил какви " терористи " засяга, само че Турция е известно, че дефинира " Отрядите за отбрана на народа " на сирийските кюрди за терористи, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която работи на територията на Турция и води въоръжен протест против турската страна от 1980-те години насам.

В мненията си пред публицистите Ердоган също по този начин разяснява настояването на Анкара към Съединени американски щати за даване на противоракетни системи " Пейтриът " и продължаващото напрежение сред Анкара и Вашингтон поради решението на Турция да закупи съветски противоракетни системи С-400.

" Ние отправихме тази оферта към Съединени американски щати за " Пейтриът ": в случай че ще ни давате " Пейтриът ", тогава го направете. Можем също да купим " Пейтриът " от вас ", сподели Ердоган, допълвайки: " Те също омекнаха доста по този въпрос с С-400 . Те сега са на позицията " обещайте ни, че няма да извършите С-400 оперативни . "

По-рано турските управляващи показаха, че възнамеряват да създадат оперативни своите системи С-400 до април.
 Путин и Ердоган се схванаха за прекъсване на огъня в Идлиб след маратонски договаряния Обновена
Путин и Ердоган се схванаха за прекъсване на огъня в Идлиб след маратонски договаряния

В среднощ би трябвало да влезе в действие помирение в Идлиб

Ердоган и Путин се срещнаха в Москва предишния четвъртък, с цел да обсъдят рецесията в северозападната сирийски провинция Идлиб, където турски и сирийски войски през февруари влязоха в конфликти по време на интервенция на сирийската войска против подкрепяните от турците групировки. Страните се съгласиха за преустановяване на огъня, макар че турските управляващи, в това число президентът Ердоган, от този момент заплашват да възобновят настъплението си, в случай че съглашението не бъде спазено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР