Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е казал на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е казал на
Коментари Харесай

Ердоган казал на Тръмп, че Турция няма да се откаже от руските С-400

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че е споделил на американския си сътрудник Доналд Тръмп по време на диалозите им във Вашингтон предходната седмица, че Турция няма да се откаже от съветските системи за противоракетна защита С-400, които закупи тази година, макар митингите от своя съдружник в НАТО, оповестява " Ройтерс ".

Ердоган и Тръмп организираха диалози в Белия дом, с цел да преодолеят възходящите разлики сред съдружниците. Вашингтон съобщи, че С-400 съставляват опасност за техните изтребители F-35 и изключиха Турция от програмата за производството на изтребителите, в която тя е покупател и производител. Освен това те предизвестиха за американски наказания във връзка със договорката, само че към момента не са ги наложили.

Говорейки пред членове на неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), Ердоган също по този начин е разкрил, че е споделил на Тръмп, че в случай че Съединени американски щати поддържат своята " безкомпромисна позиция " във връзка с F-35, Турция ще би трябвало да търси други възможности за посрещане на средносрочните си потребности във връзка с защитата.

" Казахме на Тръмп, че няма да създадем крачка обратно във връзка със С-400. Съгласихме се да разгадаем казуса. Още един път обясних по какъв начин подходихме към закупуването на С-400, а той призна нашата непорочност. Още един път приказвах за несправедливостта на казуса с F-35. Ние не сме клиенти, а сътрудници, към този момент сме платили 1,4 милиарда $. Ако не се разберем, тогава ще стартираме да търсим други възможности в средносрочен проект ", съобщи Ердоган.

Съединени американски щати неведнъж са възразявали против закупуването на С-400 от страна на Анкара, изтъквайки, че оръжейната система е несъвместима със стандартите за сигурност на НАТО и може да компрометира интервенциите на новите изтребители F-35 от пето потомство. Вашингтон прикани Турция да анулира договорката с Русия и вместо това да придобие системи за противоракетна защита " Пейтриът " от Съединени американски щати.

През юли Съединени американски щати прекратиха присъединяване на Турция в програмата за F-35, добавяйки, че страната ще бъде изцяло отстранена от плана до края на март 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР