Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е диктатор, а е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е диктатор, а е
Коментари Харесай

Ердоган е реформатор, а не диктатор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е деспот, а е модернизатор, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу в изявление за ДПА.

На въпрос дали за Турция е проблем фактът, че немското държавно управление забрани на непознати политици да провеждат манифестации на немска територия преди изборите, Чавушоглу уточни, че сходна възбрана единствено „ предизвиква " поддръжниците на турското държавно управление.

„ Същевременно обаче виждаме, че поддръжници на ПКК и на партията, обвързвана с ПКК (силната прокюрдска Демократична партия на народите, която отхвърля обвиняването, че е обвързвана с тероризма – б.р.), могат да организират кампании”, означи Чавушоглу, съобщи Би Ти Ви.

На въпрос каква поддръжка ще получи Ердоган на изборите от гласоподавателите в Германия, турският външен министър отговори, че чака от гласоподавателите на немска територия същата (или даже по-голяма) поддръжка за президента като на референдума през април 2016 година, когато с "да " гласоподаваха 63 % от турците с право на глас в европейската страна.

„ Мнозинството от турците в чужбина ни поддържат, както и в Германия. Това е по този начин, защото те виждат по какъв начин Турция се промени през последните 16 години”, сподели външният министър.

На 24 юни в Турция ще се състоят предварителни президентски и парламентарни избори. От четвъртък турците, живеещи в чужбина, ще могат да упражнят правото си на глас. В самата Турция Ердоган имаше доста по-големи усложнения да победи на референдума, в сравнение с в изборните секции, където не гласоподават директно ръководени от него жители.

„ Не считам, че Ердоган ще отиде на втори тур. Смятам, че той ще получи поддръжка от минимум 55 процента”, сподели Чавушоглу по отношение на данни от някои социологически организации, съгласно които президентът ще отиде на втори тур на изборите.

В отговор на въпрос дали чака Партията на справедливостта и развиването (ПСР) да резервира безусловно болшинство в Народното събрание Чавушоглу отговори с "да ": „ Подкрепата за нас е по-голяма или минимум същата като на парламентарните избори през ноември 2015 г.”.

В отговор на въпрос дали може да има почтени и обективни избори при режим на изключително състояние Чавушоглу сподели, че този режим не лимитира събиранията на партиите и изборите ще бъдат свободни и транспарантни.

„ Ердоган не е деспот. Ердоган направи доста промени в страната. Ердоган даде на тази страна всички свободи, в това число независимост на изразяването, човешки права. Ако погледнете всички промени през последните 16 години, Ердоган ги извърши. През последните три години обаче се борим против терористичните организации”, акцентира Чавушоглу.

Той сподели още, че не е заслужено Турция да е на 157-о място от 178 страни в класацията на „ Репортери без граници” за свободата на изложение. Министърът посочи, че публицистите, намиращи се зад решетките, са били задържани за осъществяване на разнообразни закононарушения, в това число поддръжка за терористични организации и шпионски действия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР