Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи вчера първо символично кацане

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи вчера първо символично кацане
Коментари Харесай

Ердоган направи нещо грандиозно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи през вчерашния ден първо алегорично кацане на третото летище в Истанбул. Това е един от огромните планове, които той акцентира в акцията си за изборите в неделя, заяви Франс прес.



Държавният глава кацна нощес на това летище, което би трябвало да бъде намерено отчасти на 29 октомври, когато е националният празник на Турция.



" Ако е рекъл Аллах, нашето летище ще се трансформира в марка, която ще стигне надалеч оттатък нашите граници ", съобщи той при идването си в Истанбул след протест в южния град Газиантеп.

Разположено на европейския бряг на Истанбул, покрай Черно море, това ще бъде " най-голямото летище в света " съгласно Анкара със своите 67,5 милиона квадратни метра. Ердоган сподели, че до 2023 година то ще може да обслужва по 150 милиона пасажери годишно.



Междувременно Ердоган съобщи, че неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването (ПСР) може да опита да образува коалиция, в случай че не успее да си обезпечи парламентарно болшинство на изборите в неделя, предадоха Ройтерс и турската телевизия Хабертюрк.

На 24 юни в Турция ще се състоят предварителни президентски и парламентарни избори.

Според някои изследвания на публичното мнение може да се стигне до втори тур на президентските избори, а на парламентарните избори ръководещата ПСР може да загуби болшинството си в 600-местния парламент.

" Ако имаме под 300 места в Народното събрание, може да се наложи търсене на коалиция ", сподели Ердоган нощес в изявление за радио Крал ФМ.

Той добави, че вероятността за това е " доста, доста слаба ".

Изявленията на президента обаче бележат смяна в досегашната му политическа линия. На 4 май той съобщи, че в новата система на ръководство няма място за обединения, припомня " Хюриет дейли нюз ".

" Новата система няма да разрешава да бъдат създавани обединения ", сподели тогава президентът, който приказва на гала в Истанбул. " Президентът и неговият екип ще управляват страната пет години " (след изборите), добави той.

Според съдружника на ПСР - Партията на националистическото деяние (ПНД) - са вероятни още едни избори. Лидерът на ПНД Девлет Бахчели съобщи на 18 юни, че нов избор може да се състои, в случай че обединението на ПСР с ПНД не успее да образува парламентарно болшинство след изборите в неделя.

Думите му опонират на казаното от премиера Бинали Йълдъръм, който изключи тази опция. " Не, няма потребност от нещо такова (нови предварителни избори). Не може непрекъснато да занимаваме хората с избори ", сподели Йълдъръм в изявление за телевизия Стар.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: в. Монитор
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР