Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че управляващата и председателствана

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че управляващата и председателствана
Коментари Харесай

Ердоган може да опита да състави коалиция, ако няма мнозинство след изборите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че ръководещата и управлявана от него Партия на справедливостта и развиването (ПСР) може да опита да сформира коалиция, в случай че не успее да получи болшинство на изборите в неделя, съобщи " Ройтерс ".

Часове по-рано министър председателят Бинали Йълдъръм, представен от в. " Хюриет ", разгласи, че към този момент изключва опцията за повторни избори, в случай че ПСР няма болшинството, нужно, с цел да ръководи независимо. " Не, няма потребност от такова нещо. Не може да занимаваме нацията с избори... Хората няма да разрешат да се случи такава алтернатива. Те вършат сметките си и вземат решенията си съгласно това. "

На изборите на 24 юни - свикани година и 4 месеца преди планувания миг през ноември - ПСР взе участие в съюз с дясната Партия на националистическото деяние (ПНД). Проучванията от последните седмици обаче сочат, че даже като съюз двете партии може да нямат задоволително болшинство, с цел да ръководят. Те позволяват и опцията за балотаж на президентския избор сред Ердоган и претендента на опозиционната Републиканска национална партия (РНП) Мухарем Индже.

Все отново за радио Kral FM Ердоган сподели в сряда, че вероятността да няма болшинство и да получи " под 300 места " в 600-местния парламент е " доста, доста дребна ".

От години ПСР си обезпечава над 50% от местата в турския парламент без проблеми. Според организация " Ройтерс " вложителите, въпреки и да се тормозят от възходящия авторитаризъм на Ердоган, не приветстват и заплахата той да загуби болшинството си, която също ще сътвори неустановеност.

Националистите - вид за обединението на Ердоган

Единственият път, когато ПСР нямаше болшинство, беше през юни 2015 година След неуспех на тогавашните съдружни договаряния Ердоган свика нови избори единствено няколко месеца по-късно и на тях си върна болшинството. Според някои изследвания, в случай че кюрдската Демократична партия на народите (ДПН) успее да премине 10-процентния предел за влизане в Народното събрание, възможностите на ПСР за над 50% от местата в Народното събрание ще намалеят още повече.

Според вицепремиера Мехмет Шимшек, който дава отговор за стопанската система, обаче ще се търси компромис даже в случай че опозицията има болшинство.

Според оповестено през днешния ден изследване на организация " Конда " въпреки всичко е допустимо ПСР и ПНД да завоюват дружно болшинство от 52.8% от гласовете - само че не и независимо за партията на Ердоган. Тя взима 45.5%, а ПНД - 7.3 на 100. Това е под 10-процентния предел, само че поради съюза си с ръководещите тя ще може да има депутати в Народното събрание и ще е вероятен вид за коалиция.

В същото изследване опозиционният алианс на Републиканската национална партия (РНП), Добрата партия на някогашния вътрешен министър Мерал Акшенер и още 2 организации ще получи над 34% от гласовете - от тях 26.1% за РНП, а 8.5 на 100 за Добрата партия. Заради присъединяване си в избирателен съюз и двете ще влязат в Народното събрание, дружно с по-малките партии, които са част от алианса им.

Кюрдската партия ще прескочи бариерата с 11.6 на 100 от бюлетините съгласно същото изследване, направено с 2721 души в 31 провинции в Турция и статистическа неточност от 2.3 процентни пункта.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (388)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР